Ce legătură au rinichii cu excesul de sare. Explicațiile, la „Doctor de bine”
În fiecare minut, 20% din sânge trece prin două organe pereche: rinichii. Ca să nu le lezeze, sângele trebuie să fie la viteză corectă. Și din acest punct de vedere, ne uităm spre tensiunea arterială. Explicăm imediat legătura cu rinichii.
Dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Cel mai important stimul al senzației de sete este mâncarea cu sare. Ești tentat să cosumi mai multe lichide, reții sare, nu lichide”.
Mai puțină sare e normal. Multe lichide, normal. Nu vorbim despre boală. Dar ce legătură au rinichii cu excesul de sare? Numim exces, pentru un adult, peste cinci grame de sare pe zi. Presiune mare în vasele de sânge. În fiecare minut, a cincea parte din sânge ajunge în rinichi. Presiunea prea mare? În timp, cele două organe vitale nu mai reușesc să se auto-protejeze. Hiper-tensiunea lovește directe pereții interni ai vaselor de sânge și le produce daune. Vedem ateroscleroza drept o consecință a tensiunii arteriale prea mari. Plăci de grăsime. Le găsim pe toate vasele din organism. Sunt determinate de fumat, colesterol prea mare în sânge, glicemie prea mare. Rinichii nu mai primesc suficient oxigen. Funcționează greu. Ne uităm spre grăsimea care circulă normal în sânge. Găsim colesterol și trigliceride. Ce face prea mult zahăr în sânge? Un fenomen ciudat în privința grăsimilor.
Ne explică academicianul Maya Simionescu.
Academician profesor doctor Maya Simionecu, Institutul de Biologie și Patologie Celulară Nicolae Simionescu: „Cantitatea crescută de zahăr de glucide în sânge afectează cărăușii de colesterol. Intră mai rapid în vasele de sânge. Tot procesul de formare al plăcii e mult mai rapid în condiții de diabet, adică de hiperglicemie, adică de zahăr crescut”.
Zahărul crescut în sânge atrage grăsimea, care circula în mod normal și o face să se depună. Excesul de insulină acționează, simultan, ca un hormon de creștere. Îngroașă stratul intern al vaselor de sânge. Odată îngroșate, atrag și mai mult colesterol și determină inflamație. Vasele devin mai înguste și auto-întrețin boala numită atero-scleroză. O găsim și în arterele rinichilor.
În diabet, rinichiul mai are un agresor.
Doctor Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Sângele ăsta plin de glucoză se duce în toate țesuturile și acolo produce reacții chimice, care dau naștere unor substanțe dăunătoare denumite radicali de oxigen, care au efecte chiar până la distrugerea unor celule. Acesta este un mecanism suplimentar prin care diabetul necontrolat poate să strice rinichiul”.
Examen de urină anual. Este recomandarea unanimă. Arată de la început eventualele suferințe funcționale ale acestor organe vitale.