Care este meniul de sărbători care nu se depune în grăsime. Explicațiile specialiștilor
Din meniurile bogate care vor urma unul nu se depune în grăsime. Este vorba despre friptură cu murături - dar cu anumite condiţii.
Există un preparat din meniul de sărbători care se poate potrivește cu toate gusturile și cu toate siluetele: friptura.
Preparată la cuptor sau la grătar, de porc sau de curcan, consumată caldă său rece, simplă, cu garnitură sau doar cu murături, friptura vă scoate din impas.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Nu toate bucățile de carne sunt la fel, cu cât friptura e mai grasă și mai împănată, cu atât are mai multe calorii. Și la capitolul conținut de fier lucrurile diferă, carnea mai închisă la culoare e mai bogată în fier. Pulpele de pui și de curcan au de 4 ori mai mult fier decât pieptul!
Frăgezimea și gustul fripturii sunt influențate de gătit. Evitați să țineți carnea pe grătar până e bine făcută, la căldură proteinele se coagulează și se întăresc, iar friptura va fi greu de digerat. Conținutul de fier nu se modifică prin gătit, e același indiferent dacă friptura e în sânge sau bine făcută.
Cât despre grăsime, cea mai mare parte se topește la încălzire și se scurge în tavă. De reținut: Carnea gătită sau afumată are mai puțină grăsime decât carnea proaspătă. Și dacă o prăjim în ulei, carnea nu absoarbe grăsime, uleiul nu se poate infiltra printre fibrele cărnii.
În funcție de gradul de împănare, caloriile din carne variază între 130cal/100g pentru pieptul de curcan și mușchiulețul de porc, până la 250cal/100g pentru ceafă și costiță. La pui și curcan îndepărtați pielea după gătit, conține multă grăsime.
Cu ce se combină carnea și care e porția corectă?
În carne avem 20-30% proteine, 5-20% grăsime și nici un strop de fibre sau carbohidrați. Într-un meniu echilibrat, carnea se asociază cu o garnitură de tipul cartofi, orez, pâine sau mămăligă, alături de o salată sau o porție de murături.
Dacă sunteți la cură de slăbire, în farfurie rămâne doar carnea și salată, făinoasele dispar! Proteine cu legume este rețeta perfectă dacă vrem să mâncăm pe săturate și să nu ne îngrășăm. Această asociere e valabilă și pentru masa de seară, chiar dacă a trecut de ora 6, proteinele din carne nu pot fi transformate în grăsime de depozit.