Care este durata de viață a celulelor reproducătoare feminine. Aflați în „Doctor de bine”
Unde începe viața? În apă, la propriu. Vorbim despre lichidul vital, dar ne referim la celulele reproducătoare umane.
Pe lângă apă, în această ecuație intră timpul. Ovocitele, celulele reproducătoare feminine, sunt cele mai afectate de trecerea timpului.
Celula reproducătoare feminină, numită ovocit, a fost fecundată de spermatozoid. În interiorul ei vedem doi pro-nuclei, adică celula se divide. Peste nouă luni va deveni un bebeluș.
Ovocitele, celulele reproducătoare feminine
Toate sunt formate din viața intrauterină a fătului de sex feminin.
La vârsta adultă doar se consumă. În timpul ciclului menstrual lunar, o cavitate din ovar numită folicul dezvoltă un singur ovocit matur, celula reproducătoare feminină.
Lunar, o singură celulă este eliberată, la ovulație. De aici, de fapt, începe o nouă viață care apare în apă.
Dr. Andreas Vytoulkas, medic specialist infertilitate: „Ovocitul se află la interiorul foliculului. Este cel care înconjoară ovocitul și e plin de lichid. Ovococitul se află într-un balon care e plin de lichid. Totul stă în apă.
În fiecare lună, când vine mestruația, niște hormoni care au legătură cu hipofiza cresc ovocitul nostru, până în ziua 14, când ajunge la 21 mm. Ovocitul este matur și aleatoriu, nu știm exact când se sparge și ovulația asta însemană. Când se eliberează ovocitul este capotat de trompă și așteptă acolo până să vină spermatozoidul.
În trompa uterina are loc în mod natural fecundația. Vedem procesul în microscop, așa cum îl văd specialiștii în fertilizare umană asistată”.
După 35 de ani, celulele reproducătoare feminine îmbătrânesc accelerat.
Nu doar răman puține în ovare, ci au și calitate slabă. Adică au șanse mici să formeze un embrion normal genetic. Statistic, la 40 de ani, 80% dintre celulele reproducătoare feminine care mai sunt în ovare au malformații genetice.
La 20 de ani, procentul e invers. 80% dintre ovocite sunt normale și doar 20% au malformații genetice.
Trecerea timpului în privința acestor celule înseamnă și un număr mai mic, dar și defecte genetice în procent mare.
Congelarea ovulelor
Dacă nu aveți un copil până la 35 de ani e posibil să opriți timpul în loc pentru aceste celule prin extragerea lor din ovar și prin congelare. Se poate extrage și câte unul în fiecare lună, fără medicație.
Dr. Andreas Vytoulkas, medic specialist infertilitate: „Conservați niște ovocite, scoateți material genetic la o vârstă tânara și țineți-le la bancă, cum ținem bani. Dacă într-un timp vine prințul, să nu le folosiți niciodată că sunt celule, poți să le arunci, nu este embrion. Poți să le arunci cum se aruncă în fiecare lună când vine ciclul.
Să fie recoltate la o vârsta cât mai tânără. Vârsta mamei contează cel mai mult în obținerea unei sarcini sănătoase. Ovocitele nu pot fi înmulțite prin medicamente. Nu pot fi ținute tinere prin medicamente”.
Fertilizare in vitro
Câte 15.000 de lei vor fi decontați pentru o singură procedură de fertilizare in vitro, potrivit unei hotărâri adoptate de curând de Guvern.
Ajutorul ar putea fi luat, la nevoie, de trei ori de același beneficiar.
Programul ar urma să înceapă în octombrie, potrivit autorităților care vor ca în 2023 să fie mult mai mulți beneficiari, adică 10.000.
La acest program pot aplica femeile cu vârste între 20-45 de ani. Infertilitatea este o boală.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: doctor de bine, fertilizare in vitro, celule stem, ovare, ovule,
Dată publicare:
18-09-2022 18:50