Guvernul acordă 15.000 de lei cuplurilor și femeilor singure care au nevoie de fertilizare in vitro
Guvernul Ciucă vrea să stimuleze natalitatea din România cu un program special. Este vorba despre un sprijin de 15.000 de lei pentru acoperirea procedurii de fertilizare in vitro pentru cuplurile sau femeile singure.
Programul guvernamental se numește Family Start şi Student Invest și urmează să fie adoptat de Executiv printr-un ordin comun al Ministerului Muncii și Ministerului Familiei ”în următoarele zile”.
Ministrul Familiei, Gabriela Firea a afirmat că ”anul trecut, în România s-au născut cei mai puţini copii, 180.000, iar anul acesta cu 20% mai puţin, până acum”.
”Din păcate, în România, anul trecut s-au născut cei mai puțini copii, 180000, iar anul acesta cu 20 % mai puțin. Până acum. Dacă este să ne referim la cifrele de anul trecut practic, așa cum ați subliniat și dumneavoastră, nu înregistrăm o îmbunătățire, ci, dimpotrivă, o înrăutățire a situației. Sunt cauze multiple pentru care tinerii din România ori amână momentul în care decid să aibă copii, ori, de cele mai multe ori, situația financiară este cea care îi împiedică să decidă să aibă copii sau dacă au unul, renunță să mai aibă 2 sau 3 copii. Dar în ultimii ani există și o altă mare problemă legată de domeniul sănătății, și anume infertilitatea. Unul din 5 cupluri din România este infertil.
Sunt informații furnizate de către specialiști, nu sunt unele care sunt preluate din surse neverificate și atunci toate statele europene fac eforturi pentru a încerca să susțină cuplurile căsătorite sau nu sau femeile care suferă de această afecțiune, și anume infertilitatea și sunt în imposibilitatea de a-și plăti aceste tratamente, care sunt destul de costisitoare. Și atunci, foarte pe scurt, proiectul de astăzi pe care sper să-l adoptăm exact țintit, aici vine, și anume un sprijin de 15000 de lei pentru acoperirea întregii proceduri de fertilizare in vitro pentru cuplurile sau femeile singure care vor să apeleze la acest tratament, în urma căruia, cu șanse mari de reușită, deci într-un procent foarte mare, aceste femei ajung mame și care în acest moment sunt împiedicate din cauza resurselor financiare, chiar dacă și-ar dori să urmeze această procedură.”