Avantajele operației de micșorare a stomacului. Când este necesară
„Mi-e greu să mă abțin de la mâncare”, „Am o foame de lup”, spun cei mai mulți pacienți, care ajung la chirurgie, că să-și trateze obezitatea. Prin operațiile bariatrice, foamea mistuitoare dispare.
Aceasta deoarece intervențiile întrerup comunicarea dintre stomac și creier. Iată cum funcționează.
Grăsimea dintre organele abdominale o numim grăsime viscerală, ea determină semnale chimice total greșite.
Această grăsime activă produce așa numitul sindrom metabolic. Înseamnă rezistență la insulină și diabet, ficat gras, insuficiență renală, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare. Toate sunt legate. De ce?
Când se înmulțesc celulele grase, sistemul imunitar se activează instantaneu și produce așa-numitele substanțe de inflamație, citokine inflamatorii. Cheamă și ajutoare. Apare lupta. Luptă găsim în țesutul gras, însă doar când ne îngrășăm.
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biolologie: „Și face și el ce poate. Are nevoie de ajutor, trimite niște semnale. „Nu suntem suficienți” trebuie să deschidem alte și alte filiale să stocăm acest exces de energie”.
Așa se înmulțesc celulele grase și stochează mai multă energie, dar sunt foarte tinere și nu știu ce să facă tocmai cu grăsimea pe care ar trebui să o stocheze în mod normal. Pentru că nu știu, agresează ficatul, pancreasul, rinichii și vasele de sânge.
Aceeași grăsime în exces, dintre organele abdominale, face că senzația de foame să fie uriașă pentru că strică sistemul de informații, care reglează apetitul.
Prof. univ. dr. Cătălin Copăescu, medic primar chirurgie bariatrică: „Stomacul nostru este guvernat de un sistem vegetativ, un sistem de nervi și de hormoni, care transmit informații către creier. Acolo este în hipotalamus, un centru al foamei, care primind informațiile de la tubul digestiv prin nervul vag și al hormonilor, va crea această senzație de foame pe care o gestionăm cu dificultate de multe ori.
Dacă dietele eșuează, din cauza senzației uriașe de foame, tratamentul cel mai eficient este operația prin care se reduce volumul stomacului.
Cantitatea de alimente va fi mică. Dar operația intervine și în sistemul de informații dintre stomac, hormoni și creier, și controlează foamea. În prima lună după operație, scăderea greutății este spectaculoasă. Rezultatul se păstrează cel puțin 4 - 5 ani.
Prof. univ. dr. Cătălin Copăescu, medic primar chirurgie bariatrică: „De ce 4-5 ani pentru că, în timp, apare o readaptare a organimului la această condiție. El va vindeca aceste trasee de informație din corpul nostru, timp în care noi ne așteptăm ca pacienților să li se schimbe comportamentul alimentar, vom avem un stomăcel mic, care chiar în condițile unei creșteri a poftei de mâncare, e adaptat la această condiție”.
Comportament alimentar schimbat înseamnă mese mici, hrănitoare, împărțite de-a lungul zilei.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine, obezitate, operatie, stomac,
Dată publicare:
07-04-2024 10:28