Iarba și buruienile cu spic sunt cereale sălbatice. Cerealele cultivate și cerealele sălbatice - le numin graminee - conțin același polen.

Determină cea mai frecventă alergie din România. Există tratament care vindecă, dar nu se face în timp ce polenul zboară peste tot. La un grătar în aer liber, dacă sunteți alergic, aveți grijă să nu stați în fum.

Cerelele se înmulțesc prin polen. Grăuncioarele sunt vehiculate de vânt și nu de albine. Din acest motiv, cerealele cultivate, dar și iarba generează cantități uriașe de polen.

Polenul are dimensiuni extrem de mici și poate să străbată, cu ajutorul vântului, kilometri întregi. Dar cea mai mare problemă apare când lovește blocurile din orașe.

Pacienții sunt alergici la ceea ce noi numim iarbă de gazon, adică toate plantele cu spic fie necultivate, fie cultivate - pe acestea le numim cereale. Acestea determină alergii când oamenii văd teiul înflorit, ori plopul că zboară. Acestea se pot testa și se pot dovedi, iar pacienții nu trebuie să taie plopul și nici teiul, ci mai degrabă iarba pentru că expunerea la această iarbă ii va determină să aibă simptome și de nas, și de ochi, și de tuse”, a explicat dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog.

Alergia la polenul de cereale e simplu de testat și de demonstrat. Testele sunt cutanate. De aceea, zonele cu iarbă ar trebui toaletate, nu doar pentru aspectul îngrijit, ci și pentru cei mai mulți alergici din România.

Puful de plop deranjează fizic pentru că intră în nas, ori în ochi. Dar nu determină o reacție a sistemului imunitar anormală, așa cum e reacția alergică.

Am avut o perioadă ploioasă și, acest detaliu meteorologic, e bun pentru alergici.

Singurele perioade extrem de agresive sunt cele cu furtuni. Pentru că furtuna încarcă electrostatic grăuncioarele de polen și acestea devin și mai agresive.

Ce e de făcut? Simptomele se pot ține în frâu prin clasa de medicamente numite simptomatice. Dar alergia va reapărea anul următor. Există medicație însă care determină sistemul imunitar să fie tolerant la polen.

Tratamentul, care constă în cantități controlate de polen, e cel mai eficient în gestionarea reacțiilor aberante imunitare.

În această lună, dar și în lunile în care circulă polenul ambroziei, ar trebui să există măsurători ale concentrației de polen din aer. Nu avem însă aceste informații. Pentru alergici, există măsuri de limitare a expunerii la polenul cerealelor. Poluarea maximă cu polen e la primele ore ale dimineatii şi la prânz. E bine să nu ieşim din casă, să nu dechidem geamurile, să folosim la mașină filtru. Masca FFP 2 protejează și de polen.

La un grătar în aer liber, nu stați în fum. Este iritant pentru căile respiratorii. Iritația devine severă, dacă apare pe o inflamație alergică.