Accidentul Vascular Cerebral (AVC) - ce este și cum îl recunoaștem. Testul FAST poate salva vieți
Accidentul vascular cerebral (AVC) este termenul utilizat de medici pentru a descrie faptul că o zonă din creier nu mai funcționează din cauza unei probleme cu arterele care alimentează creierul cu sânge și substanțe nutritive.
Concret, o arteră care alimentează creierul se poate înfunda cu un cheag de sânge (AVC ischemic) sau se poate sparge, iar sângele se acumulează în interiorul creierului (AVC hemoragic). În ambele situații, în doar câteva minute, celulele cerebrale încep să moară.
Accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală, iar tratamentul imediat este extrem de important. Progresele înregistrate în ultimii ani privind tratamentul AVC ischemic permit ca, atunci când se intervine în timp util, să se poată reduce afectarea cerebrală și implicit, apariția complicațiilor. Cu alte cuvinte, se poate împiedica decesul ori instalarea unor sechele grave.
Semnele unui AVC
Semnele și simptomele unui accident vascular apar brusc și se pot ameliora temporar sau, din contră, se pot agrava, în funcție de tipul atacului vascular și de zona din creier afectată. Nu toate persoanele care suferă un accident vascular prezintă aceleași simptome.
• Cele mai frecvente semne și simptome ale unui AVC sunt următoarele:
- Dificultăți de vorbire și de înțelegere a ceea ce spun ceilalți
- Paralizia sau amorțirea bruscă a feței, a mâinii sau a piciorului
- Tulburări de vedere la unul sau la ambii ochi sau vederea dublă, brusc apărute
- Cefalee bruscă, severă, posibil însoțită de vărsături, amețeală și pierderea stării de conștiență
- Dificultăți de mers, tulburări de echilibru sau pierderea coordonării instalate brusc
Testul FAST – Recunoașterea unui AVC
• F (Face – Față) – Rugați pacientul să zâmbească. Are fața asimetrică sau colțul gurii este căzut într-o
parte?
• A (Arms – Brațe) – Rugați pacientul să ridice simultan ambele brațe. Unul dintre brațe rămâne mai jos decât celălalt sau nu îl poate ridica deloc?
• S (Speech – Vorbire) – Rugați pacientul să spună o propoziție. De exemplu: “Afară este soare”. Vorbește ciudat sau nu înțelegi ce zice?
• T (Time – Timp) - Dacă răspunsul la oricare dintre întrebările de mai sus este “DA” – trebuie să sunați imediat la 112! Oricare din aceste semne poate fi simptom de AVC și este extrem de important ca persoana respectivă să ajungă cât mai repede la un spital unde poate primi rapid tratamentul necesar. Este de asemenea important să spuneți operatorului 112 că suspectați că persoana respectivă a suferit un AVC.
Cum se poate trata un AVC
• Peste 80% dintre atacurile cerebrale sunt ischemice – adică se înfundă o arteră care alimentează creierul. În această situație sunt două variante de tratament:
- TROMBOLIZA – o perfuzie care se poate aplica în maximum 4 ore și jumătate de la debutul simptomelor. Este indicată atunci când se înfundă un vas de sânge de calibru mic.
- TROMBECTOMIA – este procedura prin care cheagul de sânge este extras din creier cu un device special. Se recomandă atunci când este înfundat un vas de sânge de calibru mare și doar în primele 6 ore de la debutul atacului cerebral. În cazul unul AVC hemoragic este nevoie de intervenția neurochirurgului.
Accidentul vascular cerebral (AVC)
• 1 minut de AVC înseamnă moartea a 1,9 milioane de neuroni.
• O oră de AVC netratat înseamnă pierderea numărului de neuroni echivalent cu 3,6 ani din viață.
• După 4,5 ore efectele unui AVC devin ireversibile.
• La nivel global, AVC reprezintă a doua cauză de mortalitate și principala cauză de dizabilitate.
• În România, peste 65 de mii de oameni suferă un AVC în fiecare an, iar vârsta la care apare această problemă a scăzut foarte mult – tot mai des medicii vorbesc despre bolnavi care încă nu au împlinit 35 de ani.
• 30% din cei care suferă un AVC rămân imobilizați la pat, iar 20% mor.
• Rata de mortalitate în România este cu cel puțin 10% mai mare decât în străinătate.