Ați fost diagnosticat cu diabet? Mergeți neapărat la un consult oftalmologic.

Specialiștii spun că această boală va duce în timp la apariția retinopatiei diabetice - adică o afectare severă a vaselor de sânge ale retinei, care într-un final poate provoca orbire. Iar medicii spun că maladia evoluează chiar dacă la început nu sunt semne.

Dr. Tamara Tiu, medic specialist oftalmologie: ''1 din 10 români adulți are diabet și e o chestiune de timp până când aceasta afectează și ochiul. La 30 de ani de la debutul bolii, un pacient cu diabet de tip 1 are aproape sută la sută retinopatie diabetică. Și aici vorbim de oameni de vârstă medie pentru că diabetul de tip I se diagnostichează în copilărie de obicei. Chiar dacă boala ajunge foarte avansată, pacientul poate să nu-și dea seama pentru că vederea este foarte puțin scăzută sau nu este scăzută deloc. E foarte importantă retinopatia diabetică și este esențial ca cei care au diabet să se controleze la ochi pentru că ajung prea târziu. Char daca vederea este bună, s-a pus în mișcare acel organism care va face să își piardă vederea sau să devină foarte, foarte slabă.''

Informații despre problemele oftalmologice grave și cum pot fi ele tratate aflați din emisiunea pe ''Doctor de bine'', prezentată de Liliana Curea.