Ce implică recuperarea după un accident vascular cerebral. Programul trebuie adaptat fiecărui pacient în parte
2 din 3 persoane care suferă un accident vascular cerebral rămân cu sechele. Recuperarea după AVC este extrem de importantă și ar trebui să înceapă chiar din secția de neurologie, imediat ce pacientul este stabil.
Primele săptămâni pot fi esențiale în recâștigarea anumitor funcții.
Conf. Dr. Delia Cinteză, medic primar reabilitare: „Reabilitarea medicală pentru pacientul cu accident vascular cerebral trebuie să înceapă imediat ce este stabil respectivul pacient din punct de vedere neurologic, din punct de vedere cardiologic și al altor afecțiuni asociate.
De multe ori pacientul cu AVC are o mulțime de alte afecțiuni asociate, care practic au dus la accidentul vascular cerebral. Când toate aceste afecțiuni sunt controlate, iar din punct de vedere neurologic nu mai sunt semne că s-ar putea extinde accidentul, reabilitarea sau recuperarea medicală trebuie să înceapă. Programul trebuie adaptat fiecărui pacient în parte și de cele mai multe ori ar merita să înceapă acest program cu gesturile minimale încă din perioada în care pacientul este internat într-o secție de neurologie.
Gesturile minime se referă la lucruri de genul: Întorci pacientul din 2 în 2 ore în pat, ca să nu stea mult în aceeași poziție și să nu se producă prin presiunea continuă asupra tegumentului și structurilor de sub piele, acele leziuni care într-un final evoluează către escare.
Tot ca gest minimal, în perioada în care pacientul este în secția acută, ar trebui urmărită poziția membrelor și a trunchiului. Există din cauza scăderii de forță musculară, deci a parliziei rezultate din AVC, tendința pacientului de a adopta niște poziții.
De exemplu, pentru membrul superior poziția ar fi cu flexia degetelor, cu flexia pumnului, flexia cotului cu brațul foarte aproape de trunchi. Rămân în poziția asta multă vreme și se scurtează tendoane, se scurtează mușchi și când intri în program de reabilitare nu mai poți.
Articulația nu-ți mai permite mișcarea și lucrurile devin tot mai grele și se prelungesc mult prea mult. Poziționând bine trunchiul cu totul, practic vii cu un plus, cu un ajutor pentru faza de reabilitare medicală ce urmează fazei acute a accidentului vascular. Astea sunt doar două exemple de lucruri minimale care ar putea fi făcute într-o secție de neurologie de acuți”.
Sursa: Pro TV
Etichete: avc, recuperare, accident vascular cerebral, Tratament,
Dată publicare:
08-01-2025 08:49