Vizita la medicul dermatolog, esențială. Ce sunt petele care apar pe piele după expunerea la soare

Dată publicare: 11-04-2021 10:42
Dată actualizare: 11-04-2021 10:42


Cu siguranță ați făcut deja primele calcule pentru o vacanță la soare. Și ați pus pe listă o cremă cu factor de protecție.

Înaintea lor, există însă o etapă mult mai importantă pentru piele - vizita la medicul specialist și evaluarea tuturor leziunilor minore.

Ultravioeltele B sunt ajutorul natural pentru sistemul imunitar uman. Vitamina D astfel produsă scade riscul apariție bolilor alergice, al bolilor autoimune, reduce riscul infecțiilor virale.

Fară expunere însă când soarele arde. Se numește keratoza actinică, adică acele pete care apar pe zonele expuse la soare.

Par inofensive și apar la cei mai mulți oameni care iubesc soarele. Aceste pete trebuie evaluate de către medicul dermatolog înainte de o nouă expunere solară, înainte de mare, înainte de vacanță. Așa cum trebuie evaluată toată suprafața cutanată.

Dr. Lucian Russu, medic dermatolog: „Acele pete prin expuneri repetate încep să se transforme și acea keratoza actinită este un precursor. O ketaoza care a început să își schimbe parametrii ne pune pe gânduri în sensul că transformarea a început deja, recomandă extirparea ei.”

Înlăturarea chirurgicală, chiar dacă vorbim de pete aparent inofensive, presupune și examen anatomo-pathologic, adică biopsie.

Dr. Lucian Russu, medic dermatolog: „Toată lumea îmi spune bun, am scos-o, de ce să ne mai batem capul? Pai e foare important pentrut că biospia ne spune cât s-a transformat de mult, dacă transformarea e minoră, vom trata minor, daca e malignă vom extirpa mai multe care sunt cu aceeași formă, culoare. Eu le spun pacienților mei dvs v-ați resetat kilometrul vieții și ați pornit-o de la zero.”

O leziune pre-canceroasă extirpată înseamnă vindecare. Cancerele de piele nu apar dintr-o dată, ci cu leziuni pre-canceroase. Acestea pot fi decoperite la un control de rutină, când nu vă deranjează nimic. Controlul se face de 2 ori pe an – înainte de vară. Și … după vară.

Dr. Dorina Giurcaneanu, medic dermatolog: „Ar trebui să intre în cultura medicală așa cum mergi la dentist sau la cardiolog să îți faci un EKG să îți verifici pielea măcar o dată pe an, sunt multe alunițe care evoluează. Există alunițe care evoluează spre menoale acromica, acromic înseamnă că nu sunt negre, pot și confundate cu altceva”.

Controlul dermatologic înainte de vară se face din copilărie. Iar copilul trebuie educat să meargă la dermatolog, așa cum se educă, din perioada dinților de lapte - să meargă la stomatolog. Doar pentru verificare!

Tags: dermatolog,