Virusul împotriva căruia copiii trebuie vaccinați între 11 și 14 ani. Poate duce la cancer
Australia vaccinează copiii împotriva HPV de 8 ani de zile. Autorităţile estimează că nu vor mai exista cazuri de cancer uterin în 2050.
Între această afecţiune şi virusul HPV există o certă legătură. Iar vaccinul, reintrat recent pe lista Ministerului Sănătăţii, înseamnă protecţie.
Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: „Între 12-14 ani numărul de anticorpi pe care îi produce corpul ne apără de o infecţie cu HPV s-a dovedit că e maxim, de aceea nu le vaccinăm la 18 ani sau la 22. Această vârstă nu e un semn că vor debuta în viaţa intimă la 12 ani. Mamele ar trebui să le permite şi să îşi dorească să fie protejate de cancerul de col uterin."
Vârsta de vaccinare nu este identică cu vârsta maturizării aparatului genital feminin. Ci s-a ales după răspusul sistemului imuntar la vaccin. În România, vaccinarea gratuită pentru fete cu vârsta între 11 şi 14 ani se va face din această lună.
Vorbim însă despre un virus care se ia şi piele pe piele, mucoasă pe mucoasă. Iar prezervativul nu oferă protecţie de 100%. De aceea, în lume sunt vaccinaţi şi băieţii în acelaşi interval de vârstă. În România, pot fi vaccinaţi şi băieţii între 11 şi 14 ani, dar dozele nu sunt gratuite.
Prof. dr. Alexandru Rafila, medic primar boli infecţioase: „Țările care au cel mai mare succes în ceea ce priveşte rezultatul unui program de vaccinare priveşte atât fetele cât şi băieţii. Aceste ţări sunt Australia şi Danemarca şi demonstrează că leziunile precanceroare - ei au inceput de circa 10 ani – nu mai există.”
Virusul HPV are legătură directă cu apariţia cancerului de col uterin, pe primul loc ca frecvenţa în rândul cancerelor sexului feminin. Virusul produce iniţial leziuni pre-canceroase. Care pot fi tratate. O leziune precanceroasă a colului uterin se detectează prin examenul Babeş-Papanicolau, care se poate face anual și, în prezent, este decontat.
Pe de altă parte, vaccinarea protejează ambele sexe şi de alte tipuri de cancer.
Prof. dr. Alexandru Rafila, medic primar boli infecţioase: „Cancerul analo-rectal, cancerul amigdalian, cancerul penian, este util să ne vaccinăm copii aţi fetele cât şi băieţii, în cazul copiilor de adminstrează doar 2 doze de vacccin, iar la adulţi se adminstraza 3 doze de vaccine.”
Imunizarea poate fi făcută la orice vârstă, dar răspunsul sistemului imunitar este slab în comparaţie cu vaccinarea de la 11-14 ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, danemarca, sanatate, HPV, australian,
Dată publicare:
28-01-2020 08:07