Cât de periculoase pot fi infecțiile urinare la bărbați. Avertismentul medicilor
Infecții urinare dese la bărbați. Se impun verificări medicale mai amănunțite decât în cazul unei femei, unde anatomia locală e teren propice pentru astfel de episoade.
La bărbați este necesară și o ecografie de abodomen.
Mircea Gabriel Onaca, medic primar urolog: „Fumul acesta e absorbit de plămân și se elimină prin rinichi și căile renale, venind în contact cu căile renale, cauzează cancer de căi urinare, cancer de vezică, pe lângă cancerul de plămân, pe care îl știm. De fapt, fumatul e asociat cu majoritatea cancerelor pe care le știm.”
Fumul de țigară, odată inhalat, trece în sânge, iar reziduurile din sânge vor fi eliminate prin urină. Compușii din țigară distrug mucusul, care protejează vezica urinară, chiar de urină. Lichidul produs de rinichi va intra în contact direct cu pereții vezicii, situație care nu e fiziologică.
Așa pot apărea mai des infecții urinare. În afară de urocultură și antibiogramă, se indică ecografia de abdomen total.
Amedeia Niță, medic primar oncolog: „În condițiile în care avem infecții urinare frecvente, apropo de ce ar trebui să ne pună pe gânduri, avem așa-numitiele pietre. Ecografia e prima modalitate de abordare.”
Dar infecțiile urinare dese, mai ales în cazul bărbaților, pot fi sugestive pentru cancerul vezicii urinare.
Cel mai frecvent tip de cancer afectează mucoasa urinară. E și cel mai blând. Pe lângă operație, medicii fac instilații direct în vezică cu vaccinul BCG. Iată motivul:
Amedeia Niță, medic primar oncolog: „BCG este un vaccin adresat prevenirii tuberculozei, dar pentru că funcționează pe principiul imunoterapiei, se introduce direct în vezica urinară, pentru că declanșează un răspuns imun la nivelul vezicii urinare. Sunt stimulate celulele T citotoxice, care sunt implicate în declanșarea răspunsului imun. Omoară celulele posbil rămase în vezică.”
Cancerul de vezică urinară, alături de cancerul pulmonar și melanom, răspunde bine la imunoterapie. Există patru molecule care și-au dovedit eficiența în creșterea supraviețuirii.
Amedeia Niță, medic primar oncolog: „Sunt stimulate limfocitele T citotoxice. Sunt în mod natural celulele care luptă cu toate celulele străine corpului tău. Acesta declanșează un lanț imun care stimulează alte celule implicate în omorârea celulelor maligne, cele Natural Killer.”
În felul acesta, se mărește speranța de viață a pacientului.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!