Varicela, boala cu care traim toata viata in organism. In ce conditii se pot reactiva la maturitate virusii care o provoaca
Prezinta peste 90% risc de infectare. Vorbim despre varicela, o boala a copilariei pentru care in prezent exista vaccin. Odata ce ati facut boala, veti trai alaturi de virusii care au produs-o toata viata. Acestia se pot redestepta in conditii speciale.
Ati suferit in copilarie de varicela? Virusul ramane cantonat pentru toata viata in organism, la nivelul ganglionilor. La maturitate, un eveniment stresant il poate reactiva. Boala se numeste zona Zoster.
Eruptii cutanate, febra si peste 90% risc de infectare a pesoanelor din jurul bolnavului. Sunt datele care descriu varicela sau, popular, varsatul de vant. Daca distrugeti leziunile prezente pe piele, raman cicatrici care pot fi corectate ulterior doar cu ajutorul laserului.
Doctor Cristina Ivascu, medic primar medicina de familie: "Dupa boala, copilul poate sa ramana o luna cu o sensibilitate usoara de a contracta mai repede infectii repiratorii sau infectii digestive. Adultii fac forme severe de boala cu eruptie foarte abundenta, aproape generalizata. Ei sunt mult mai predispusi de a face complicatiile varicelei."
Este vorba de meningita, encefalita, adica inflamarea creierului, si pneumonie. Pe piata exista vaccin impotriva acestui virus, dar nu este integrat in schema nationala de imunizare.
Daca optati pentru vaccinare, aceasta se poate face inclusiv sugarilor, de la 9 luni de viata. De asemenea, este eficienta si in perioada adulta. Multi dintre parinti privesc cu reticenta vaccinurile care nu sunt considerate obligatorii. Iar una dintre nelinisti se refera la prezenta mercurului in multe dintre aceste preparate. Inainte de a lua o decizie in privinta imunizarii, iata ce trebuie sa stiti.
Conferentiar doctor Monica Luminos, medic primar boli infectioase: "Este o forma netoxica de mercur care se metabolizeza rapid, vaccinurile pentru copii nu mai au mercur sau daca contin, contin in cantate infima si este un etil-mercur, un alcool care se degradeaza repede."
Odata ce ati facut infectia, indiferent de varsta, virusul ramane cantonat in glanglionii limfatici. Se poate reactiva pe parcusul vietii, la ani de zile de la episodul de varicela.
Eruptia va aparea pe jumatate de fata sau jumatate de trunchi sau un singur brat, pe un singur picior. Si se intinde pe traiectul unui nerv. Daca apare pe tot corpul, sugereaza de multe ori o boala severa cu depresie imunitara.
Boala se numeste Zona Zoster si este un marker al statii in care de afla la acel moment sistemul dumneavoastra imunitar.
Doctor Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Eruptia se judeca in context, exista persoane tinere care fac herpes, zoster dupa perioada solicintanta la serviciu sau dupa o gripa severa. Tot te gandesti ce anume din corp a permis acestei eruptii sa se redestepte."
Medicul este asadar obligat sa va evalueze intreaga stare de sanatate. Cea mai mare problema se constata insa in cazul varstinicilor. Zona Zoster aparuta la persoane trecute de tinerete necesita investigatii si mai amanuntite, inclusiv imagistice. Aceasta deoarece frecvent apare in contextul existentei unei tumori.
Sursa: Pro TV
Etichete: varicela, dermatolog, sanatate, eruptie, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore, doctore?,
Dată publicare:
17-01-2015 08:07