Cele doua moduri de ingrasare. Ce inseamna obezitatea in forma de para si de ce este periculoasa cea in forma de mar

Ultimul update: Luni 19 Ianuarie 2015 06:56
Data publicarii: Vineri 16 Ianuarie 2015 08:23
Categorie: CSID

Mar sau para? Nu vorbim despre fructe, ci despre cele doua moduri in care va ingrasati. Cum ne ingrasam? Urmand doua tipare: unul in forma de mar, celalalt in forma de para. Primul dintre ele este cel mai periculos.

Inseamna sa depuneti grasime in zona abdominala, pe maini si pe suprafata gatului. Si nu vorbim despre o problema estetica. Iata explicatia.

Obezitatea de tip central, in forma de mar, inseamna sa depuneti grasime la nivelul fetei, gatului, bratelor si abdomenului. Obezitatea de tip periferic, in forma de para, inseamna cresterea tesutului gras pe solduri, fese si coapse.
Obezitatea in parte superioada a corpului reprezinta un motiv serios sa mergeti la endocrinolog. Spre exemplu, este unul dintre simptomele bolii Cushing, o disfunctie a glandelor suprarenale. Se intalneste de asemenea in sindromul de ovar polichistic. In plus:

"Aceasta obezitate in partea superioara este asociata cu rezistenta la insulina si cu risc cardiovascular", spune Antonela Burlacu, medic endocrinolog. Rezistenta la insulina inseamna faza premergatoare diabetului. Cat priveste riscul cardio-vascular:

"Daca noi am avut in jurul abdomenului un strat de 10 cm, acea cantitate de 10 cm este difuza pe interior", spune Cristina Balanescu, nutritionist.

"Se asociaza cu crestere tesutului adipos perivisceral, deci tesul adipos care apare in jurul rinichiului, ficatului", explica Burlacu. De asemenea, grasimea depusa pe abdomen inseamna grasime in jurul inimii.

"Se slabeste mai intai la exterior si apoi cardiac, inima e ultima pe care o eliberam de grasime, de aceea stratul de grasime e o problema pentru cardiolog", a mai explicat Balanescu.

Iar procesul de pierdere ponderala este vital sa se desfasoare lent. Vestea buna este ca un regim alimentar gandit diminua eficient acest tip de grasime. Dupa prima etapa a slabirii, veti avea nevoie de exercitii cardio moderate pe termen lung.

Obezitatea periferica, in forma de para, este doar o problema estetica intalnita in special in randul femeilor. Insa diminuarea celulelor grase nu se face nici in acest caz dupa ureche, ci un program gandit de medic. In acest tipar de obezitate veti slabi dificil. Explicatia este fiziologica:

"Adipocitele, deci celulele adipoase de pe coapse sunt mai rezistente la slabire decat celele adipoase de pe abomen si din interiorul abdomenului", a explicat medicul Antonela Burlacu.

Obezitatea are patru stadii si este o boala, chiar daca nu doare. De aceea tratamentul trebuie sa fie riguros, ca in cazul oricarei alte afectiuni.

Modul corect in care trebuie depozitate si consumate legumele si fructele. Cele mai comune greseli pe care le facem
Modul corect in care trebuie depozitate si consumate legumele si fructele. Cele mai comune greseli pe care le facem
zahar
Zahărul din dulciuri şi alte produse superprocesate aduce doar calorii în exces pentru un copil
Cât de periculos poate fi dacă nu ne facem analizele uzuale anual
Ce înseamnă comportamentul sexual la risc și la ce boli ne expunem
Cum ne afecteaza tutunul vederea. Fumatul reduce semnificativ oxigenarea celulară
"Plângi cât vrei, cât simți nevoia! Stau cu tine!" Recomandările medicilor pentru trăirile emoţionale
Popcornul pregătit acasă, o sursă excelentă de proteine şi vitamine. Când devine periculos
telemea sibiu
"Telemeaua de Sibiu", produsă în sudul ţării sau chiar peste graniţă. Ce punem în realitate pe masă