Urgentele oftalmologice care apar in prima parte a vietii. Semnele la care trebuie sa fie atent fiecare parinte
Nu neglijati urgentele oftalmologice care apar in prima parte a vietii. Este vorba, in primul rand, de pupilele carora li se schimba culoarea. Dar si o pleoapa inflamata trebuie sa va aduca la medic.
O pupila care nu mai e perfect neagra, o pleopa care care devine rosie sau o asimetrie oculara aparuta brusc - acestea sunt urgente oftalmologice in cazul copiilor. In unele situatii pot indica prezenta unei tumori. Asa ca examenul medical devine obligatoriu.
Un examen oftalmologic – iata ce se face in prima zi de viata. Cele mai mari probleme apar la prematuri si la nou-nascutii care au fost expusi la masca de oxigen. Acestia au risc mai mare de a face o boala care, netratata rapid, duce la orbire. Daca acesti copii au primit un tratament, relatia cu oftalmologul trebuie mentinuta pe termen lung.
Dr. Daniela Cioplean, medic primar oftalmolog pediatru: "La copiii care au fost vazuti in maternitate sau tratati in maternitate de catre oftalmologi si s-a stopat aceasta boala, sa stie parintii sa mearga la controale recomandate, pentru ca foarte multe cazuri se pierde ulterior pentru ca nu vin la controale".
De la cele mai mici varste, monitorizati cu atentie ochii micutilor. Trei situatii impun vizita de urgenta la specialist. Dr. Daniela Cioplean, medic primar oftalmolog pediatru: "Daca vedem o pupila alba sau ni pare ca nu e la fel de neagra ca cealalta, sau foarte transparenta, sa mearga neaprat la oftalmolog. Poate sa fie o cataracta congenitala sau in spatele ei sa fie ceva mai grav - o tumora oculara".
Daca pleoapa cade sau se inflameaza brusc, medicul verifica daca e vorba despre un muschi slab sau despre o tumora. Iar a treia situatie vizeaza simetria oculara. Dr. Daniela Cioplean,
medic primar oftalmolog pediatru: "O cornee mai mare, vizibil mai mare decat a celuialt ochi, de asemenea, asta poate sa fie un glaucom congenital".
Dr. Oana Andrei, medic specialist oftalmolog pediatru: "O luam logic – ochiul e un organ pereche si ar trebui sa arate similar stanga cu drepta. Orice asimetrie pe care o semnaleaza parintele e bine sa fie verificata". Doar specialistul o incadreaza intr-o boala sau intr-o situatie fiziologica, normala. Aceste modificari pot aparea oricind pe parcursul copilariei.
Dr. Oana Andrei, medic specialist oftalmolog pediatru: "Indiferent cand apar, nu asteptam pana la o anumita varsta sa ne prezentam cu copilul la control, venim imediat, pentru ca aceste modificari pot sa ascunda probleme grave, unele care tin de viata copilului". In lipsa oricarei afectiuni, un copil ar trebui dus la un consult oftalmologic pana la 2 ani.