Tratati adolescentii cu blandete. Explicatia medicala a maturizarii timpurii
Risca, le place viteza, vor tot ce-i nou in oras! Sunteti parintele un adolescent? Atunci sigur sunteti bulversat!
Nu-i acuzati insa, pentru ca n-au nicio vina! Asa-numitul creier social, partea care ne face responsabili atunci cand luam o decizie pe baza unui rationament se dezvolta complet abia pe la 24 de ani. Pana atunci, o alta regiune a creierului este hiper-activa si duce la aparitia comportamentului furtunos.
Inchideti ochii si intoarceti-va in timp! Cit de grea a fost pentru dumneavoastra adolescenta? Probabil, foarte grea. Explicatiile stiintifice au venit abia dupa ce creierul a putut fi investigat prin RMN. Prima oara, ati experimentat violenta.
In aceasta perioada, se dezvolta rapid zona pre-frontala din creier. Cea care ajunge ultima la maturizare si care ne diferentiaza cert de regnul animal. Vorbim despre ''creierul social',' partea care ne ajuta sa comunicam si sa luam decizii.
“Numarul de neuroni e maxim in zona pre-frontala si in timpul pubertatii, stimulati hormonal si evolutiv, incep sa se structureze lucrurile, ceea ce nu folosesti se duce, creierul isi face o ajustare, ca si cum tai un copac, ramurile care nu-mi trebuie, le taiem, doar ca el si le taie singur”, spune dr. Margareta Cosurba, medic primar neurolog.
Raman doar neuronii functionali si intre ei se fac mai multe legaturi. Acestea se mielinizeaza, adica se invelesc intr-un strat de protectie, care face ca informatia sa circule extrem de rapid.
Astfel, adolescentii gandesc mai repede. De ce vor, totusi, sa riste? De ce vor viteza, alcool, tigari si, poate, droguri?
In timp ce ''creierul social'' se dezvolta, o alta zona, situata spre baza craniului, detine controlul. Aceasta e responsabila de nevoia de a trai situatii extreme.
Tratati adolescentii cu blandete! E singurul lucru de care au nevoie!In rest, invata singuri.