Fitness la bara, o provocare extrem de dificla. Beneficiile practicarii sunt, insa, incontestabile
"Alergati, sariti, faceti sport!" E recomandarea oricarui medic. Rareori vi se explica, insa, in detaliu, motivele pentru care miscarea e benefica in toate formele ei.
De curand, si romancele pot practica una dintre cele mai cautate activitati sportive din Europa. Se petrece in aer si e utila pentru fiecare celula din organism. Ba chiar, cu bataie lunga, tine departe o serie de afectiuni, printre care si diabetul.
Natalia lucreaza intr-un birou din centrul orasului. A auzit, din intimplare, ca si in Romania se face fitness la bara. Un sport propus chiar pe lista cu discipline olimpice, care arde in jur de 500 de calorii pe ora.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Lucreaza cu Ana Looser, o romanca ce a invatat bazele acestui tip de miscare in Elvetia.
Poate parea o joaca de copii, insa gravitatia face din fitness-ul la bara un sport extrem de dificil. Beneficiile sunt uriase.
Pe termen scurt, glucoza este introdusa rapid in celulele. Genereaza energie, asa ca nu se transforma in depozite grase. Pe termen lung, creste numarul de vase de sange din muschi. Se inmultesc valoroasele fibre musculare, care ard zaharul din sange.
Sa ne imaginam, in interiorul muschilor, mici fabrici de energie. Se numesc mitocondrii. Sportul facut constant le inmulteste. Sa spunem ca detineti o astfel de fabrica. Trei ore de miscare pe saptamana, orice fel de activitate, inseamna ca, in cateva luni, veti ajunge la un parc industrial. Dar poate nu va inteseaza doar muschii.
Insulina, hormonul produs de pancreas, este vitala. Miscarea controleaza secretia ei.
“Rostul insulinei este sa ne ajute sa utilizam glucoza, deci se introduce glucoza in celule, in tesutul adipos, in muschi, in celalalte celule care au nevoie, in plus insulina este un hormon anabolic - adica ea stimuleaza sinteza de proteina si sinteza de grasimi”, spune medical Antonela Burlacu.
In cazul sedentarilor sau al persoanelor supraponderale exista riscul ca in organism sa apara rezistenta la insulina. Pancreasul o produce, dar corpul nu mai raspunde la acest hormon.
In circulatia sanguina exista asadar un exces de insulina, in organe - un deficit. Pancreasul e biciut sa o produca in continuu, iar cu timpul se consuma. Consumat in proportie de 90%, insemna ca suferiti deja de diabet. Aici intervine, din nou, miscarea.
Imaginati-va tesutul gras. E un organ viu si produce substante care impiedica actiunea insulinei. Poate fi eliminat foarte usor: e nevoie doar de miscare.