Terapii de ultima generatie pentru a aduce pe lume un copil sanatos, chiar daca mama e infectata cu hepatita, la conceptie
Cu 6 luni inainte de lua in calcul o sarcina, faceti analize complexe. Acestea trebuie sa includa testele pentru hepatitele B si C.
In cazul unei infectii, terapia corecta va poate ajuta sa aduceti pe lume un copil sanatos. Aflam cum este posibil acest lucru de la specialistii invitati astazi la “Ce se intampla, doctore?”
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Va doriti un copil? Atunci faceti testele pentru HIV si hepatitele B si C, cu un an inainte de conceptie. Hepatita C spre exemplu poate fi tratata intr-un an, cu terapii de ultima generatie.
Cu 6 luni inainte de va programa o sarcina, mergeti la ginecolog pentru analizele obligatorii. Si nu ratati markerii hepatici care va spun daca aveti sau nu o infectie cu virusul hepatitei B sau C. Daca medicii diagnosticheaza o infectie cu virus B, aveti nevoie de tratament de lunga durata.
Daca descoperiti o infectie cu virus C, trebuie sa stiti ca e posbila vindecarea.
"Noi le recomadam tutor femeilor tinere, sa isi faca markerii heptici – heptita b, hepatita c, inainte sa conceapa copilul", explica Anca Streinu-Cercel.
Virusul a fost identificat in 1989, iar in ultimii ani s-au facut progrese spectaculoase in ceea ce priveste tratamentul.
Terapiile trebuie incheiate insa cu 6 luni inainte de conceptie. Aceasta pentru ca pot da malformatii. De aceea, iata ce va sfatuiesc medicii!
"Se impune un interval de 6 luni de la finalizarea tratmantului pentru a elimina acest risc si toti pacietii semneaza aun consimtamin ca vor pastra acest intervalde 6 luni pt a elimina riscul de naste copii malformati", explica medicul Liana Gheorghe.
In prezent, Romania incearca sa se alinieze standardelor europene de tratament in privinta hepatitei C.