Tartrul, o problema des intalnita care poate conduce la probleme parodontale. Cum se poate indeparta corect

Ultimul update: Sambata 05 August 2017 22:35
Data publicarii: Marti 01 August 2017 09:08
Categorie: CSID

Tartrul nu poate fi indepartat in siguranta prin paste de dinti. Vazut la microscop, arata ca o piatra ponce, unde fumul de tigara precipita extrem de usor. Si face si mai mult loc bacteriilor care elimina toxine. Care e urmarea nefasta?

Auzim des reclame care promit indepartarea tartrului. La microscop, depunerea acestuia de pe dinti arata ca o piatra ponce, plina de gaurele, in care traiesc nestingherite colonii impresionante de bacterii.

Odata aparut, tartrul nu poate fi eliminat prin ingienizare cu o simpla pasta de dinti. In plus, pe o astfel de structura, fumul de tigara se depune la randul lui, favorizand aparitia unui mediu si mai acid.

Un fum de tigara. Si inca unul. Si inca unul. Compusii din tigara intra direct in alveolole pulmonare, mici celule din plamani unde oxigenul patrunde in sange. In acelasi timp, dioxidul de carbon este eliberat din sange si va iesi prin expiratie. Tigarile fragilizeaza aceste spatii.

Prof. dr. Virgil Mihaescu, Medic primar pneumolog: "In momentul acela celulele respective incep sa fie pe de o parte distruse, pe de alta parte, scade apararea respiratorie."

Asa apare emfizemul pulmonar, ireversibil. Inseamna sa simtiti oboseala si daca urcati 2-3 scari, adica deteriorarea definitativa a calitatii vietii.

Pana la plaman, tigara trece prin cavitatea orala si prin toate celelalte organe ale aparatului respirator.

O singura tigara determina inflamatie in cavitatea orala, ca reactie de aparare la substantele toxice. Odata inflamata, aceasta nu mai sta ferm lipita de dinte. Bacterile prezente in cavitatea orala in mod normal incep sa migreze spre radacina dentara. Fenomenul are mai multe etape. Finalul e unul singur: pierderea dintilor.

Dr. Ionut Leahu, medic dentist: "Avem pacienti care la 24 de ani sunt intr-un interval in care boala parodontala cu fumat duce la pierdere toata a dintilor. Fumatul de la varste mici duce la pierdere dintilor la fel de devreme."

Nicotina si dioxiul de carbon taie vascularizatia gingiilor. Fara sange, sistemul imunitar nu isi face treba. Pe de alta parte, nicotina creeaza acizi in exces, care determina inmultirea bacteriile patogene, generatoare de boli. Sarurile minerale din saliva, in contact permanent cu filmul bacterian, creeaza rapid tartrul.

Dr. Ionut Leahu, medic dentist: "In acel tartrul trebuie sa ne imaginam ca e un bloc rezidential pentru bacterii. Acolo se muta toate bacterii din gura si se inmultesc si elimina toxine. Ele ajung in gingie, iar gingia nu are niciun fel de aparare la acel nivel nu poate decat sa se retraga."

Tartrul nu poate fi indepartat prin paste de dinti. Vazut la microscop, arata ca o piatra ponce, unde fumul de tigara precipita extrem de usor.

Dr. Ionut Leahu, medic dentist: "Poate fi indepartat, odata ce s-a format, numai mecanic prin ultraunete si prin instrumentar specific pe scaunul medicul stomatolog. Nu poate fi indeparta cu parta de dinti si in niciun caz sa nu incercam sa-l indepartam cu bicarbonat acasa, pentru ca acesta si paste de dinti speciale pentru tartru sunt foarte abrazive, iar pe langa tartru vor indeparte si o parte din smaltul dentar."

Iar consecinta este aparitia cariilor.

Riscul la care va expuneti daca va doare genunchiul mai mult de doua saptamani si nu ii faceti o radiografie
Riscul la care va expuneti daca va doare genunchiul mai mult de doua saptamani si nu ii faceti o radiografie
grapefruit
De ce este periculos să consumați grepfrut atunci când luați medicamente
Reacțiile adverse la medicamente, confundate cu alergiile. Cum le puteți diferenția
De ce nu se recomandă folosirea bicarbonatului pentru îndepărtarea tartrului
Răcelile copiilor se pot transforma în afecţiuni mult mai grave. În organism apar toxine
Riscurile la care vă expuneți urmând dieta pe bază de proteine. Ce este acidoza metabolică
Ce se întâmplă cu organismul atunci când mâncați noaptea
csid
Boala mută care vă afectează organismul fără simptome. Recomandările medicilor