STUDIU. Riscul de atac de cord creste dupa o despartire. Motivul pentru care batranii sunt in cel mai mare pericol
"Sa mori de inima ranita" ar putea fi un adevar stiintific, demonstrat de cercetatorii britanici.
Cercetatorii au aratat ca riscul insuficientei cardiace sau a unui atac de cord se dubleaza in prima luna dupa decesul partenerului.
Pericolul scade dupa urmatoarele luni, conform unui studiu realizat pe 30.000 de britanici, informeaza Daily Mail.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Expertii cred ca descoperirea arata cat de periculos poate fi sindromului "inimii ranite".
Sunil Shah, conducatorul proiectului realizat de University of London, a declarat ca durerea resimtita de partenerul parasit il poate face pe acesta sa treaca cu vederea propriile probleme de sanatate iar altii vor uita sa continue un tratament medical:
"Avem dovezi ca singuratatea si depresia pot duce la o serie de raspunsuri fiziologice adverse, de la cheaguri de sange si variatii a tensiunii sanguine la crestrea nivelului hormonilor de stres"
Cercetatorii cred ca stresul provocat de disparitia partenerului are efecte imediate asupra sanatatii, in timp ce insomniile si pierderea poftei de mancare pot slabi sistemul imunitar si agrava alte probleme medicale existente.
Oamenii de stiinta au analizat informatii despre 30.000 de pacienti vaduvi, cu varste intre 60 si 89 de ani.
Cercetatorii au declarat ca un divort, o opratie chirurgicala sau castigarea la loterie au acelasi potential de a provoca un atac de cord.
"Adrenalina si alti hormoni sunt buni in doze mici si medii, pentru ca astfel inima bate mai tare si mai repede, atunci cand organismul are nevoie, dar cantitatile mari de adrenalina au efect toxic asupra inimii", a declarat dr. Alexander Lyon, cardiolog.