Stresul ingrasa pentru ca ne face sa mancam necontrolat. Cum va puteti tine greutatea sub control in perioadele stresante
Ridicati tonul in timpul unei conversatii in speranta ca va veti descarca nervii? Riscati sa va ingrasati!
Accesele de furie declaseaza hormonul stresului in cantitati mari. Iar acesta anihileaza o vreme senzatia de foame. Ulterior, insa veti manca necontrolat.
Toate fiintele constiente au parte de stres fizic. Este mecanismul prin care supravietuiesc.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doctor Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog: "Toti hormonii se stres sunt implicatii in reactii adaptative. Cand vine o masina spre tine, descarci adrenalina si se modifica pragul la durere si pulsul si tensiunea si absolut tot."
Reactia de fuga este extrem de benefica. Dintre toate fiintele, doar oamenii genereaza si un stres emotional si descarca hormonul numit cortizol. Ce inseamna stres emotional? Spre exemplu, aveti frecvent accese de furie. Sau vi se face frica de scenarii negative.
Doctor Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog: "Cortizolul ne ajuta la suprasolicitarea uzuala, de zi cu zi, numai ca aceasta suprasolicitare, pentru a face fata, are un pret, pretul respectiv consta in riscul crescut de hipertensiune, diabet, obezitate."
Dupa un episod stresant, in care va puteti manifesta prin tipete, vreme de aproximativ o ora nu veti simti nici foame, nici sete. Dupa acest interval, apare foamea acuta patologica. Va veti gandi instantaneu la dulciuri.
Doctor Serban Damian, nutritionist: "Stresul poate sa creasca apetitul si in felul acesta oamenii intra intr-un cerc vicios in care mananca pentru ca mancarea ne ofera placere. Nivelul de stres scade doar aparent."
Ciocolata si orice alt dulce concentrat contin asa-numitii carbohidrati cu absorbtie rapida, care se transforma in glucoza. Glucoza este apoi transformata, in ficat, in colesterol rau, LDL-colesterol.
Mai exista un mecanism. Cortizolul, asa-numitul hormon al stresului, regleaza metabolismul lipidic. In cazul in care se secreta in exces, apar inevitabil cresteri ale colesterolului rau din sange. Pe langa aceasta valoare marita, veti observa rapid depuneri inestetice de grasime.
Doctor Serban Damian, nutritionist: "Daca mananci o ciocolata ori de cate ori te gindesti la nu stiu ce problema, evident ca lucrurile se vor aduna si in final ajungi cu o noua problema - excesul ponderal."
Sfatul specialistilor este ca, dupa situatii stresante, sa nu consumati dulciuri, paine alba si produse fainoase procesate. Incercati sa beti doar apa si sa va calmati. Ulterior, ca sa domoliti senzatia de foame, consumati o salata mare, care poate sa contina si proteine animale.
Daca in plina tinerete va confruntati cu valori mari ale colesterolului rau, mergeti si la endocrinolog. Hipotiroidismul, adica acea situatie neplacuta cand glanda tiroida nu functioneaza, poate fi cauza. Pe de alta parte, atentie si la disfunctiile glandelor supra-renale, ce produc cortizol si au legatura cu valoarea colesterolului din sange.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, stres, csid, oana cuzino, ingrasare, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
04-02-2015 09:05