10% dintre fetele din Romania isi incep viata sexuala inainte de a implini 12 ani. Riscurile la care se expun

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 04 Februarie 2015 06:45
Data publicarii: Duminica 01 Februarie 2015 12:35
Categorie: CSID

Aproape ca nu exista adolescent care sa nu se gandeasca la viata intima. Mai precis, daca sunt sau nu pregatiti sa o inceapa. Ii puteti ajuta, daca nu le ignorati varsta.

Unul dintre cele mai bune mijloace este o prima vizita la un medic specialist. Nu doar parintii insista ca fetele sa isi inceapa viata sexuala dupa 18 ani, ci si ginecologii.  "La varste mici, cea mai sigura metoda contraceptiva e abstinenta. Nu numai axul neurohormonal nu e dezvoltat, dar si organele genitale sunt de copil", a spus Corina Chisu, medic specialist ginecolog.

Cel mai afectat de viata intima timpurie este colul uterin, care are celule imature, nepregatite hormonal. Relatiile intime vor fi percepute drept traumatisme, astfel devine mai usor sa contracteze infectii ulterior. In plus, sexul fara prezervativ inseamna ca tanara sa ia contact cu flore microbiene diverse.

"Raportul cu mai multi parteneri in timpul tineretii duce la poluare microbiana cu o flora polimorfa si astfel ajungem mai frecvent la infectii la nivelul trompelorcare se pot infunda", a spus dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog.

Mai tarziu, aceasta reprezinta o cauza a infertilitatii. Asadar, debutul precoce al vietii sexuale favorizeaza infectiile la nivelul aparatului genital pe tot parcursul vietii. 
Odata inceputa viata intima, cea mai buna metoda de contraceptie este prezervativul. Infectii grave precum cea cu HIV sau virusurile hepatice B si C sunt tinute departe.

De asemenea, pana la 18 ani se considera normal daca fetele nu au menstruatii regulate, asa ca la fiecare contact e obligatoriu prezervativul. Nu numai pentru protectia impotriva bolilor cu transmisitere sexuala, ci si impotriva sarcinii.

Inainte de debutul vietii sexuale, se impune de asemenea control ginecologic in urmatoarele situatii concrete: "Nu iti vine mestruatia pana la 16-18 ani inseamna ca e ceva in neregula sau nu se dezvolta sanii, e ceva in neregula, sau se dezvolta de la 10 ani in exces", a explicat dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog.

In Romania, 70% dintre tinere isi incep viata intima inainte de 18 ani. Iar 10% inainte de 12 ani.

Spatele drept, cel mai simplu sfat pentru cei care vor sa se mentina tineri. Cum afecteaza sanatatea o postura incorecta
Spatele drept, cel mai simplu sfat pentru cei care vor sa se mentina tineri. Cum afecteaza sanatatea o postura incorecta
dentisti, stomatologi
Cum apare boala parodontală. Recomandările medicilor stomatologi
O omletă cu şuncă şi brânză, un grătar şi un peşte. Greşeala care poate să ne îmbolnăvească
Beneficiile cătinei, alimentul-medicament sau "ginseng-ul romanesc"
Cum învățăm copiii să bea apă și cât este de importantă pentru funcționarea corectă a rinichilor
Efectele benefice ale ouălor. Câte pe săptămână sunt sănătoase și ce semnifică cifrele de pe ele
Cum trebuie aleși ochelarii de soare. Razele solare pot provoca leziuni grave
Operația de cataractă, recomandările medicilor
Când e recomandată operația de cataractă. Intervenția durează câteva minute