10% dintre fetele din Romania isi incep viata sexuala inainte de a implini 12 ani. Riscurile la care se expun
Aproape ca nu exista adolescent care sa nu se gandeasca la viata intima. Mai precis, daca sunt sau nu pregatiti sa o inceapa. Ii puteti ajuta, daca nu le ignorati varsta.
Unul dintre cele mai bune mijloace este o prima vizita la un medic specialist. Nu doar parintii insista ca fetele sa isi inceapa viata sexuala dupa 18 ani, ci si ginecologii. "La varste mici, cea mai sigura metoda contraceptiva e abstinenta. Nu numai axul neurohormonal nu e dezvoltat, dar si organele genitale sunt de copil", a spus Corina Chisu, medic specialist ginecolog.
Cel mai afectat de viata intima timpurie este colul uterin, care are celule imature, nepregatite hormonal. Relatiile intime vor fi percepute drept traumatisme, astfel devine mai usor sa contracteze infectii ulterior. In plus, sexul fara prezervativ inseamna ca tanara sa ia contact cu flore microbiene diverse.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
"Raportul cu mai multi parteneri in timpul tineretii duce la poluare microbiana cu o flora polimorfa si astfel ajungem mai frecvent la infectii la nivelul trompelorcare se pot infunda", a spus dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog.
Mai tarziu, aceasta reprezinta o cauza a infertilitatii. Asadar, debutul precoce al vietii sexuale favorizeaza infectiile la nivelul aparatului genital pe tot parcursul vietii.
Odata inceputa viata intima, cea mai buna metoda de contraceptie este prezervativul. Infectii grave precum cea cu HIV sau virusurile hepatice B si C sunt tinute departe.
De asemenea, pana la 18 ani se considera normal daca fetele nu au menstruatii regulate, asa ca la fiecare contact e obligatoriu prezervativul. Nu numai pentru protectia impotriva bolilor cu transmisitere sexuala, ci si impotriva sarcinii.
Inainte de debutul vietii sexuale, se impune de asemenea control ginecologic in urmatoarele situatii concrete: "Nu iti vine mestruatia pana la 16-18 ani inseamna ca e ceva in neregula sau nu se dezvolta sanii, e ceva in neregula, sau se dezvolta de la 10 ani in exces", a explicat dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog.
In Romania, 70% dintre tinere isi incep viata intima inainte de 18 ani. Iar 10% inainte de 12 ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: virginitate, bts, csid, ce se intampla doctore, viata sexuala, boli cu transmitere sexuala,
Dată publicare:
01-02-2015 12:35