Alcoolul micsoreaza creierul. Efectele sunt devastatoare

Ultimul update: Joi 05 Februarie 2015 07:04
Data publicarii: Luni 02 Februarie 2015 11:20
Categorie: CSID

Cum se micsoreaza cel mai usor creierul? Daca beti regulat alcool si consumati o cantitate mai mare decat propria putere de metabolizare.

In felul acesta, spun specialistii , creierul unei persoane de 50 de ani poate arata ca cel al unui varstnic de 80. Iata inca un motiv pentru care alcoolul trebuie consumat responsabil.

Tocmai ati mancat? Daca masa a fost insotita si de alcool, ficatul il va metaboliza cu prioritate. Asadar, acesta iese intr-un timp mai lung din sange. Daca beti un pahar fara sa-l asociati cu alimente, alcoolul va intra rapid in sange, dar tot rapid se va si elimina.

Un pahar de vin, unul de bere sau unul de tarie. Toate deshidrateaza. Vi se face sete. De ce sa nu mai beti inca un pahar de bere, spre exemplu, ca sa scapati de sete? Este cea mai usoara cale de a ajunge la... deshidratare medie.

"La deshidratare medie apar cresteri ale frecventei cardiace, poate sa creasca temperatua organismului, poate sa apara o scadere a cantitatii urinare", a spus dr. Nelu Merliu, medic primar medicina interna.

Totusi, un pahar de vin sau unul de bere inseamna o cantitate mica de alcool, care poate fi metabolizata bine de catre ambele sexe. Desi femeile au cu 50% mai putine enzime care descompun alcoolul decat barbatii...

Daca depasiti frecvent aceasta cantitate, tocmai ati descoperit calea prin care va micsorati cel mai complex organ. Se numeste sindrom abiotrofic cerebral si inseamna ca alcoolul va atrofiaza creierul. Fenomenul este similar imbatranirii, dar se manifesta mult mai rapid. Ce urmeaza? Fiind situat intr-o structura fixa - cutia craniana - creierul nu isi permite sa lase spatii libere.

"Spatiile acestea care rezulta din micsorarea creierului sunt umplute cu lichid cefalo-rahidian, lichidul continut are 99.9% apa. Creierul evolueaza in sensul scaderii lui in cantitate si a cresterii spatiilor lichidiene. Ne piedem din memorie, din capacitatea gnostica, aceea de a face asocieri, de a judeca", a dezvaluit dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg.

Nu doar pierdeti din capacitatile intelectuale. De la creier, pleaca vase de sange catre sinusuri. Aceastea stau in tensiune, daca se constata micsorari ale dimensiunii creierului. Ce semnificatie au aceste detalii anatomice?

"Un traumatism minor poate sa ii produca o sangerare. Creierul, neputand sa expansioneze pana la marginea cutiei craniene, creaza niste spatii in care sangele se poate acumula", a spus dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg.

Aceasta este o urgenta medicala. Consumul cronic de alcool face ca creierul unui adult de 50 de ani sa arate ca al unui varstnic de 80.

10% dintre fetele din Romania isi incep viata sexuala inainte de a implini 12 ani. Riscurile la care se expun
10% dintre fetele din Romania isi incep viata sexuala inainte de a implini 12 ani. Riscurile la care se expun
zahar
Zahărul din dulciuri şi alte produse superprocesate aduce doar calorii în exces pentru un copil
Cât de periculos poate fi dacă nu ne facem analizele uzuale anual
Ce înseamnă comportamentul sexual la risc și la ce boli ne expunem
Cum ne afecteaza tutunul vederea. Fumatul reduce semnificativ oxigenarea celulară
"Plângi cât vrei, cât simți nevoia! Stau cu tine!" Recomandările medicilor pentru trăirile emoţionale
Popcornul pregătit acasă, o sursă excelentă de proteine şi vitamine. Când devine periculos
telemea sibiu
"Telemeaua de Sibiu", produsă în sudul ţării sau chiar peste graniţă. Ce punem în realitate pe masă