Stati la soare doar in orele sigure. Cum reduceti riscul de aparitie a cancerului cutanat
Stati la soare doar in orele considerate sigure. Doar asa va imprieteniti cu razele ultraviolete si reduceti riscul de aparitie a cancerului cutanat.
Dimensiunea umbrei e un reper important pentru expunerea corecta la lumina naturala.
Fara soare nu exista viata, asa ca avem nevoie de bai de soare. Insa tineti cont de un aspect. Umbra corpului va poate spune exact daca expunerea este una inteligenta. Aflam impreuna cele mai importante reguli de sezon.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Umbra are dimensiuni mici la ora pranzului. Este un semnal ca nu este timpul potrivit sa stati la soare. Specialistii australienii fac aceasta recomandare in privinta expunerii rationale la soare, valabila indiferent de meridian.
Dr. Catalin Popescu: medic primar dermatolog: "Nu sta la soare decat atunci cand umbra pe care o faci e mai lunga decat corpul. Umbra e mai lunga decat corpul ori dimineata devreme, ori dupa amiaza tarziu!".
In cazul celor mici, expunerea ar trebui limitata si in aceste intervale considerate sigure.
Dr. Oana Octavia Spanu, medic specialist dermatolog: "Daca ne referim la copii, cel mai bine ar fi sa fie expusi la ultraviolete pentru 15 minute dimineata foarte devreme, pana in ora 10:00, iar dupa amiaza dupa ora 17:00".
Cremele solare nu va ofera protectie perfecta la pranz, indiferent de calitatea produsului. Iar daca mergeti in vacanta, aveti mare grija sa nu va ardeti pielea. Arsura inseamna inrosirea tegumentelor sau, mai grav, aparitia veziculelor. Arsura este strans legata de riscul de melanom.
Dr. Catalin Popescu, medic primar dermatolog: "Cu cat arsura e mai grava, cu atat si riscul e mai mare si pentru melanon. La melanon este o legatura stransa cu arsura solara si nu cu expunerea cumulativa la soare, dovada ca melanom gasim cu frecventa mai mare la gulere albe, la persoanele care stau la birou si se duc 2 saptamani la mare".
Dr. Catalin Popescu, medic primar dermatolog: "De obicei, ne si lacomim ca daca stai doar doua saptamani si a costat si nu stiu cat vacanta n-o sa stai doar de la 8 la 11, cat zice doctor".
Dr. Oana Octavia Spanu, medic specialist dermatolog: "Si in ultimi ani apare si mai frecvent la tineri si vorbim despre acele expuneri accidentale, de durata mare care se soldeaza cu arsura mare mare si care pot sa dea melanom si la un tinar de 20 de ani".
La polul opus se situeaza persoanele care au activitati in aer liber din aprilie pana in octombrie. La acestea apar intr-adevar cancere cutanate, dar altele decat melanonul. Carcinoamele bazocelulare si spinocelulare dau rar metastaze si se descopera in general dupa 50 de ani. Oricum, expuneti-va la soare progresiv si obligatoriu, daca stiti sigur ca vreti sa faceti plaja la un moment dat. La polul opus, frica de soare nu este deloc benefica.
Dr. Catalin Popescu, medic primar dermatolog: "O limitare foarte stricta a expunerii la soare poate sa aiba efecte nocive si prin prisma limitarii sintezei de vitamina D, care e importanta nu numai pentru calciu si oase, ci si pentru o multime de procese metabolice, imunologice, antiinfectioase".
In plus, frica de soare limiteaza activitatile sportive in aer liber si creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.