Emoțiile ascunse în spatele țigărilor. Exercițiile care îți dezvață creierul de fumat
Sunt furios - aprind o ţingară. Mi-e frică – aprind o ţigară. Ţigara o să mă ajute. Nu va ajuta , dar creierul învaţă că, data viitoare când simte aceste emoţii, cere o ţigară.
Din cauza acestei relaţii învăţate e atât de grea renunţarea la fumat. Aşa că terapia anti-fumat doar încearcă să o demonteze.
Vreţi să renunţi la fumat şi nu reuşiţi? De vina ar putea fi prezentă episoadelor de anxietate, care scad dramatic şansele de reuşită, indiferent de terapia antifumat aleas
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
De aceea, consilierea psihologică trebuie să fie primul pas în această luptă.
Bogdana Bursuc, psiholog: ”Fumatul răspunde unor nevoi emoţionale pe care noi le avem, de exemplu sunt plicitisit, trebuie să fac ceva şi ce fac îmi aprin o ţigară şi ce învăţ - dacă data viitoate sunt plictisit fumez. Persoana care fumează scurticircuitează starea şi, în loc să numească: sunt strsat, furios, mi-e frică, în loc să numească emoţia numeşte solutia- vreau o ţigară”.
Înainte să vă lăsaţi de fumat, psihologii au o soluţie. Când apare o emoţie - sunt furios, mi-e frică – numiţi-o.
Acest exerciţiu e valabil înainte să întindeţi mâna după o ţigară.
În cazul anxietăţii, ajutorul specializat este esenţial. Atât ca să gestionaţi frică, cât şi în renunţarea la fumat.
Aflăm o altă soluţie înainte de renunţarea la ţigări, de data asta de la medicul pneumolog.
Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: ”Să încerce să nu fumeze o zi, să aibă ţigări la îndemână, dar făcându-şi un mic plan - ce să fac dimineaţa, după ce mănânc, când te enerveazi – momente care cer o ţigară”.
Aceste exerciţii şi ajutorul psihologului sunt esenţiale înainte de renunţarea la fumat. Abia apoi puteţi să primiţi medicament care inhibă centrii nicotinei. Odată inhibaţi, puteţi să fumaţi, dar o ţigară o să vi de pară dezgustătoare.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!