Cand devin periculoase durerile de care sufera femeile in fiecare luna. Factori de risc

Dismenoree

Durerile prin care trec lunar toate femeile poarta numele de dismenoree. Acestea sunt absolut normale. Exista insa situatii in care durerile menstruale pot trada o afectiune mai grava. Iata semnele la care fiecare femeie trebuie sa fie atenta.

Durerile menstruale (dismenoreea) sunt crampe musculare resimtite in partea de jos a abdomenului, dar care pot radia spre spate si coapse. Aceste dureri se manifesta de obicei la inceputul menstruatiei si pot tine pana la 72 de ore dupa debutul sangerarii. Dismenoreea difera la fiecare menstruatie: intr-o luna putem simti dureri intense, in timp ce in alta acestea sunt suportabile sau chiar inexistente. Bineinteles, dismenoreea se manifesta diferit de la o femeie la alta.

Citeste si: Cea mai rapida metoda pentru a scapa de durerile prin care toate femeile trec lunar. Isi face efectul in doar 15 minute

Studii recente au scos la iveala faptul ca aproape jumatate dintre femeile adulte sufera de simptome asociate dismenoreei. Pentru unele dintre ele durerea este atat de intensa incat le impiedica sa isi desfasoare activitatile zilnice. O solutie accesibila poate fi tratamentul cu ibuprofenul sodic dihidrat inca de la primele manifestari ale dismenoreei, fiind un analgezic si antiinflamtor eficace si sigur. Se recomanda administrarea chiar cu o zi-doua inainte de debutul sangerarii, contribuind astfel la diminuarea simptomelor menstruale. La nevoie poate fi luat
impreuna cu un antispastic.

Tipuri de dismenoree. Cateodata insa, durerile asociate cu menstruatia pot trada mai mult decat simple crampe musculare. Medicii pun diagnosticul de dismenoree atunci cand femeile acuza in mod regulat dureri menstruale. Acestia determina apoi daca dismenoreea este primara sau secundara.

Citește și
Dismenoree
Cea mai rapida metoda pentru a scapa de durerile prin care toate femeile trec lunar. Isi face efectul in doar 15 minute
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Dismenoreea primara se manifesta mai ales in cazul tinerelor si apare de regula dupa sase luni/un an de la debutul menstruatiei. Dismenoreea primara trece dupa aproximativ 72 de ore si poate fi usor tratata cu antiinflamatoare nesteroidiene cum ar fi ibuprofen sodic dihidrat, care actioneaza in 15 minute si calmeaza durerea pentru mai bine de 8 ore.

Dismenoreea secundara, in schimb, se manifesta in asociere cu o forma de patologie pelvina. Durerile incep inainte de debutul sangerarii si pot tine pe toata durata acesteia. Dismenoreea de tip secundar poate fi asociata si cu aparitia unui disconfort in timpul actului sexual – dispareunia.

Dismenoreea secundara este declansata cel mai des de:

- Endometrioza - cresterea anormala a celulelor endometriale in afara uterului. Celulele endometriale se desprind de peretii uterului in fiecare luna, la menstruatie, endometrioza manifestandu-se atunci cand aceste celule se “implanteaza” pe ovare, trompe uterine, pe suprafetele exterioare ale uterului sau ale intestinelor si pe suprafata mucoasei din cavitatea pelvina. Aceasta este cea mai comuna cauza a dismenoreei secundare;
- Fibroame. Tumori benigne care apar in interiorul uterului;
- Adenomioza. Apare atunci cand tesutul endometrial creste in peretele uterului. Drept consecinta, acesta se va largi si inflama in timpul menstruatiei.

Cauze mai putin comune ale dismenoreei secundare includ: defecte de nastere la nivelul aparatului reproductiv, chisturi, tumori ovariene, boli inflamatorii pelvine sau folosirea steriletului ca metoda de contraceptie. La unele femei durerea asociata dismenoreei secundare poate aparea si in cazul in care canalul cervical este ingust.

Diagnosticare. Atunci cand medicii pun diagnosticul de dismenoree, acestia trebuie mai intai sa elimine de pe lista alte cauze posibile ale durerii, cum ar fi o sarcina extrauterina sau o infectie a uterului, tuburilor falopiene sau ovarelor. Medicii pot diferentia intre tipurile de durere asociate fiecarei afectiuni, tocmai de aceea este important un consult atunci cand: suferim de dureri bruste si severe, avem febra sau sangele este eliminat in puseuri. La consult, ginecologul se va interesa de tipul durerii si de istoria medicala a femeii, inclusiv istoria ciclurilor menstruale, si va efectua un control amanuntit al intregului aparat reproductiv.

Testele pe care le efectueaza ginecologul pentru a elimina cauzele durerii:

- Testul de sarcina;
- Ecografia pentru a elimina endometrioza, fibroamele, adenomioza sau chisturile ovariene.

In cazul in care medicul suspecteaza o infectie pelvina, va colecta si o mostra din secretia vaginala si o va examina la microscop. Daca nici aceste teste nu vor descoperi sursa durerii, ginecologul va efectua una dintre urmatoarele proceduri:

- Histerosalpingografie sau sonohisterografie pentru identificarea unor posibili polipi, fibroame sau defecte de nastere;
- RMN (imagistica prin rezonanta magnetica) pentru detectarea unor eventuale anomalii la nivelul aparatului reproductiv.

Tratament. Atunci cand crampele menstruale sunt cauzate de o alta afectiune, aceasta este pe cat posibil tratata. De exemplu, un canal cervical ingust se poate largi prin interventie chirurgicala. De asemenea, fibroamele sau orice tip de formatiune benigna se indeparteaza, de asemenea, pe cale chirurgicala.
 

Daca dismenoreea de care suferiti este una de tip primar, exista mai multe metode care pot alina durerea:

- Perioade de somn si odihna adecvate;
- Exercitii fizice regulate;
- O sursa de caldura (de exemplu, o sticla cu apa calduta) plasata pe abdomen;
- O dieta saraca in grasimi.

In tratarea dismenoreei se poate opta pentru o substanta activa eficace, ca de exemplu ibuprofenul sodic dihidrat, care este absorbita rapid de organism astfel incat, in 15 minute durerea incepe sa cedeze. Pentru o tratare eficienta a dismenoreei se poate incepe administrarea de ibuprofen sodic dihidrat cu 24 (sau chiar 48) de ore inainte de debutul sangerarii si continuarea tratamentului o zi sau doua dupa inceperea menstruatiei. De asemenea, la alinarea durerii pot ajuta si suplimentele nutrivite bogate in acizi grasi omega 3, magneziu, vitamina E, zinc si vitamina B1, administrate complementar.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Informatiile pe care femeile trebuie sa le stie despre menstruatie. Cat dureaza si care sunt cauzele durerii
Informatiile pe care femeile trebuie sa le stie despre menstruatie. Cat dureaza si care sunt cauzele durerii

Cat dureaza menstruatia? Dar durerile menstruale? Iata informatii esentiale despre starea aparatului genital, dar si despre sistemul hormonal.

Cea mai rapida metoda pentru a scapa de durerile prin care toate femeile trec lunar. Isi face efectul in doar 15 minute
Cea mai rapida metoda pentru a scapa de durerile prin care toate femeile trec lunar. Isi face efectul in doar 15 minute

Majoritatea femeilor experimenteaza dureri menstruale in fiecare luna. Termenul medical pentru aceste dureri este dismenoree.

Menstruatiile care dureaza prea mult pot ascunde probleme grave de sanatate. Care este sfatul medicilor
Menstruatiile care dureaza prea mult pot ascunde probleme grave de sanatate. Care este sfatul medicilor

Menstruatia este un proces normal, fiziologic. Dar poate oferi informatii despre patologii diverse ale aparatului genital. Observati cu atentie orice modificari si semnalati-le medicului imediat.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.