Simptome asociate cu dismenoreea. De la leacuri traditionale, la tratamente moderne - cum tratam durerile menstruale
Crampele menstruale sau dismenoreea sunt durerile pe care femeile le simt lunar, in partea de jos a abdomenului. Dismenoreea se poate manifesta cu cateva zile inainte de menstruatie, in timpul sangerarii sau dupa perioada menstruala.
Simptomele asociate dismenoreei tind sa fie mai intense dupa 24 de ore de la debutul menstruatiei si cedeaza dupa 2-3 zile. Femeile pot simti fie dureri “ascutite”, care se manifesta in mod neregulat, fie o durere monotona, dar constanta. Cateodata, durerea se poate extinde in partea de jos a spatelui si in piciore.
Multe dintre femeile care se confrunta cu aceasta problema in timpul menstruatiei pot avea urmatoarele simptome:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
- Dureri de cap;
- Stare de greata, uneori asociata cu voma;
- Constipatie;
- Sau, dimpotriva, diaree.
Pentru femeile care sufera de dismenoree, problemele cu care se confrunta in timpul perioadei premenstruale pot persista si dupa debutul sangerarii. Acestea includ:
- Irascibilitate;
- Nervozitate;
- Stari depresive;
- Stari de lesin;
- Balonare;
O solutie accesibila pentru tratarea majoritatii simptomelor, poate fi ibuprofenul sodic dihidrat inca de la primele manifestari ale dismenoreei, acesta fiind un analgezic si antiinflamtor eficace si sigur. La nevoie poate fi luat impreuna cu un antispastic.
Simptomele asociate cu dismenoreea tind sa devina mai severe daca:
- Ciclurile menstruale au inceput la o varsta frageda;
- Perioada de menstruatie este lunga si sangerarea abundenta;
- Femeile sunt fumatoare;
- Exista un istoric in familie.
Mai mult de jumatate dintre femei sufera de dismenoree. Pentru 5-15% dintre acestea, durerile sunt atat de severe incat le impiedica sa-si desfasoare activitatile zilnice, obligandu-le sa lipseasca de la scoala sau serviciu. Pentru evitarea acestor neplaceri se poate opta pentru o substanta activa eficace, ca de exemplu ibuprofenul sodic dihidrat, care este absorbita rapid de organism astfel incat, in 15 minute durerea incepe sa cedeze. Pentru o tratare eficienta a dismenoreei se poate incepe administrarea de ibuprofen sodic dihidrat cu 24 (sau chiar 48) de ore inainte de debutul sangerarii si continuarea tratamentului o zi sau doua dupa inceperea menstruatiei.
Crampele menstruale pot sa nu aiba o cauza anume – dismenoree primara – sau pot fi asociate cu o alta afectiune – dismenoree secundara. Daca dismenoreea primara se manifesta in timpul adolescentei, cu dureri mai putin severe odata ce femeile inainteaza in varsta sau devin mame, dismenoreea secundara este de obicei o afectiune a femeii adulte.
Citeste mai multe despre acest subiect aici
Managementul durerii. Ce metoda eficienta putem gasi pentru tratarea dismenoreeiei?
Pacientele care au motive de ingrijorare cu privire la menstruatie, trebuie sa consulte cat mai rapid medicul ginecolog. Consultul si dialogul cu acesta, ne pot ajuta sa intelegem mecanismele ciclului menstrual, dar si care sunt cele mai eficiente metode de combatere a simptomelor.
Schimbari ale stilului de viata s-au dovedit vitale in aceste circumstante. Spre exemplu, medicii au descoperit o legatura clara intre dismenoree si consumul de nicotina, astfel incat renuntarea la fumat poate fi o solutie in tratarea durerilor.
De asemenea, exista metode “babesti”de cooperare cu durerea. Printre cele mai frecvente, mentionate de femei, se numara:
- Consumul de ceai – de musetel sau menta;
- O sursa de caldura plasata pe abdomen, ca de exemplu o sticla cu apa calduta;
- O baie calda;
- Masajul abdominal sau al spatelui;
- O perioada de relaxare in care sa stati intinse pe spate.
O metoda rapida de tratare a dismenoreei poate fi tratamentul cu o substanta activa eficace, ca de exemplu ibuprofenul sodic dihidrat, care este absorbita rapid de organism astfel incat, in 15 minute durerea incepe sa cedeze. Pentru o tratare eficienta a dismenoreei se poate incepe administrarea de ibuprofen sodic dihidrat cu 24 (sau chiar 48) de ore inainte de debutul sangerarii si continuarea tratamentului o zi sau doua dupa inceperea menstruatiei.