Simptome asociate cu dismenoreea. De la leacuri traditionale, la tratamente moderne - cum tratam durerile menstruale

Dată publicare: 17-09-2014 16:15
Dată actualizare: 20-09-2014 07:03


dureri menstruale

Crampele menstruale sau dismenoreea sunt durerile pe care femeile le simt lunar, in partea de jos a abdomenului. Dismenoreea se poate manifesta cu cateva zile inainte de menstruatie, in timpul sangerarii sau dupa perioada menstruala.

Simptomele asociate dismenoreei tind sa fie mai intense dupa 24 de ore de la debutul menstruatiei si cedeaza dupa 2-3 zile. Femeile pot simti fie dureri “ascutite”, care se manifesta in mod neregulat, fie o durere monotona, dar constanta. Cateodata, durerea se poate extinde in partea de jos a spatelui si in piciore.

Multe dintre femeile care se confrunta cu aceasta problema in timpul menstruatiei pot avea urmatoarele simptome:

- Dureri de cap;

- Stare de greata, uneori asociata cu voma;

- Constipatie;

- Sau, dimpotriva, diaree.

Pentru femeile care sufera de dismenoree, problemele cu care se confrunta in timpul perioadei premenstruale pot persista si dupa debutul sangerarii. Acestea includ:

- Irascibilitate;

- Nervozitate;

- Stari depresive;

- Stari de lesin;

- Balonare;

O solutie accesibila pentru tratarea majoritatii simptomelor, poate fi ibuprofenul sodic dihidrat inca de la primele manifestari ale dismenoreei, acesta fiind un analgezic si antiinflamtor eficace si sigur. La nevoie poate fi luat impreuna cu un antispastic.

Simptomele asociate cu dismenoreea tind sa devina mai severe daca:

- Ciclurile menstruale au inceput la o varsta frageda;

- Perioada de menstruatie este lunga si sangerarea abundenta;

- Femeile sunt fumatoare;

- Exista un istoric in familie.

Mai mult de jumatate dintre femei sufera de dismenoree. Pentru 5-15% dintre acestea, durerile sunt atat de severe incat le impiedica sa-si desfasoare activitatile zilnice, obligandu-le sa lipseasca de la scoala sau serviciu. Pentru evitarea acestor neplaceri se poate opta pentru o substanta activa eficace, ca de exemplu ibuprofenul sodic dihidrat, care este absorbita rapid de organism astfel incat, in 15 minute durerea incepe sa cedeze. Pentru o tratare eficienta a dismenoreei se poate incepe administrarea de ibuprofen sodic dihidrat cu 24 (sau chiar 48) de ore inainte de debutul sangerarii si continuarea tratamentului o zi sau doua dupa inceperea menstruatiei.

Crampele menstruale pot sa nu aiba o cauza anume – dismenoree primara – sau pot fi asociate cu o alta afectiune – dismenoree secundara. Daca dismenoreea primara se manifesta in timpul adolescentei, cu dureri mai putin severe odata ce femeile inainteaza in varsta sau devin mame, dismenoreea secundara este de obicei o afectiune a femeii adulte.

Citeste mai multe despre acest subiect aici

Managementul durerii. Ce metoda eficienta putem gasi pentru tratarea dismenoreeiei?
Pacientele care au motive de ingrijorare cu privire la menstruatie, trebuie sa consulte cat mai rapid medicul ginecolog. Consultul si dialogul cu acesta, ne pot ajuta sa intelegem mecanismele ciclului menstrual, dar si care sunt cele mai eficiente metode de combatere a simptomelor.

Schimbari ale stilului de viata s-au dovedit vitale in aceste circumstante. Spre exemplu, medicii au descoperit o legatura clara intre dismenoree si consumul de nicotina, astfel incat renuntarea la fumat poate fi o solutie in tratarea durerilor.

De asemenea, exista metode “babesti”de cooperare cu durerea. Printre cele mai frecvente, mentionate de femei, se numara:

- Consumul de ceai – de musetel sau menta;

- O sursa de caldura plasata pe abdomen, ca de exemplu o sticla cu apa calduta;

- O baie calda;

- Masajul abdominal sau al spatelui;

- O perioada de relaxare in care sa stati intinse pe spate.

O metoda rapida de tratare a dismenoreei poate fi tratamentul cu o substanta activa eficace, ca de exemplu ibuprofenul sodic dihidrat, care este absorbita rapid de organism astfel incat, in 15 minute durerea incepe sa cedeze. Pentru o tratare eficienta a dismenoreei se poate incepe administrarea de ibuprofen sodic dihidrat cu 24 (sau chiar 48) de ore inainte de debutul sangerarii si continuarea tratamentului o zi sau doua dupa inceperea menstruatiei.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO