Starea de sanatate a sanilor, verificata o data pe an. Masuri de precautie recomandate de medici

14-05-2013 08:04


Verificati-va starea de sanatate a sanilor o data pe an. In examenele de rutina intra si ecografia de axila. Daca specialistii detecteaza leziuni suspecte, medicii pot recomanda tehnica ganglionului santinela.

Monitorizati-va anual starea de sanatate a sanilor prin ecografie sau mamografie. Aceasta pentru a evita agravarea unor afectiuni.

In cazul leziunilor suspecte, specialistii va recomanda si detectarea glanglionului santinela. Vedem impreuna de ce e utila acesta investigatie.

Pana la 40 de ani, faceti anual o ecografie bilaterala de san si una in zona axilara. Dupa aceasta varsta, nu ratati mamografia.

Daca specialistii detecteaza leziuni posibil maligne, vor verifica si starea ganglionilor din axila. Aceasta pentru a identifica ganglionul cel mai reactiv.

Dr. Adriana Rambu, medic primar medicina nucleara: "Primele celule tumorale care pleaca de la nivelul tumorii se vor localiza la nivelul acestui prim glanglion, el functioneaza ca un filtru".

Acesta se numeste ganglion santinela si poate fi detectat precis cu ajutorul investigatiilor imagistice.

Dr. Adriana Rambu: "Problema este ca, pentru cancerul de san, in regiunea axilara, deci regiunea sub-bratului, avem intre 22 si 26 ganglioni. Chirurgul are o problema ca intraoperator sa spuna care e ganglionul de scos".

Dupa ce specialistii evidentiaza acest ganglion prin imagini clare, chirurgii iau decizia in privinta interventiei.

Prof. dr. Alexandru Blidaru, sef sectie chirurgie oncologica: "Vorbim de biopsierea unui singur ganglion care ne spune in continuare daca trebuie sa facem o operatie mai mare sau nu".

Inaintea dezvoltarii acestei tehnici se extirpau mai multi ganglioni din axila. In felul acesta, apareau edeme, adica femeile puteau avea probleme si nu-si puteau misca bratul normal.

Prof. dr. Alexandru Blidaru, sef sectie chirurgie oncologica: "De multe ori, daca depistam boala devreme, extirpam acesti ganglioni si ne bucuram ca nu sunt invadati, ceea ce este foarte bine".

Aceasta tehnica se aplica si in spitalele din Romania.

Tags: ganglioni,