Spargerea pastilelor poate duce la o supradoza. Sapte moduri gresite in care folosim medicamentele
Scopul medicinei este de a ne face sa ne simtim mai bine, dar, daca luam pastilele intr-un mod gresit, efectul ar putea fi neasteptat.
Un studiu realizat de compania farmaceutica Lloyds Pharmacy a aratat ca 46% dintre britanicii care iau medicamente nu o fac corespunzator, informeaza Daily Mail.
"Aproximativ 10% dintre internarile in spitale se datoreaza, intr-un fel sau altul, persoanelor care isi iau intr-un mod incorect medicamentele", a declarat Sultan Dajani, din partea Societatii Regale de Farmacologie. "Daca am face-o cum trebuie, ne-am scuti si pe noi, si sistemul de sanatate de multe probleme"
Iata cele mai des intalnite greseli:
1. Spargerea pastilelor
Acest obicei poate provoca probleme grave, daca medicamentul este unul cu eliberare prelungita sau cu efect de lunga durata. Acestea au un invelis care se dizolva mai incet, pentru a elibera substanta activa treptat.
"Daca spargem invelisul, o doza prea mare a medicamentului va eliberata instantaneu", a declarat un Sunil Kochhar, farmacist.
De exemplu, medicamentele pentru controlul tensiunii arteriale contin substante care au efect timp de 24 de ore. Din pacate, multe persoane in varsta considera ca aceste pastile sunt greu de inghitit si obisnuiesc sa le sparga, ceea ce duce la scaderea brusca si severa a tensiunii.
2. Aplicarea unui plasture, inainte de a face baie
Plasturii sunt folositi pentru distribuirea mai multor tipuri de medicamente, de la calmante, la hormoni sau medicamente impotriva raului de mare. Plasturii sunt eficienti pentru ca sunt absorbiti incet si intr-un ritm constant.
Din pacate, daca zona din jurul plasturelui se incalzeste, vasele de sange se dilata si o doza mai mare a medicamentului intra in organism.
In 2011, o britanica de 67 de ani a murit, dupa ce a facut o baie fierbinte, in timp ce purta un plasture cu un calmant.
3. Administrarea de ibuprofen, inainte de exercitiile fizice
Orice calmant luat inaintea exercitiilor fizice va ascunde durerea si va creste riscul unei accidentari. Mai mult, cercetatorii olandezi de la Universitatea Maastricht au descoperit ca ibuprofenul luat inaintea exercitiilor fizice intense poate provoca arsuri ale mucoasei stomacului.
4. Aplicarea cremelor in exces
Cremele si lotiunile au mai putine efecte secundare, dar substanta lor activa poate provoca, in anumite situatii, o supradoza.
Au fost inregistrate cazuri de deces din cauza cremelor care contin calmante, care au fost folosite in paralel cu plasturii sau pastilele.
5. Administrarea de calmante pentru raceli sau gripa
Acestea pot prelungi simptomele, a aratat o cercetare recenta.
Ibuprofenul opreste inflamarea si, in acelasi timp, afecteaza si raspunsul organismului la infectie.
Doctorii recomanda folosirea paracetamolului , pentru ca reduce febra fara a afecta inflamarea.
6. Folosirea cremelor cu steroizi pe pielea iritata
Steroizii scad eficienta sistemului imunitar, asa ca aceste creme nu ar trebui sa fie folosite in zonele in care pielea este ranita sau afectata, pentru ca ranile se pot infecta mai usor.
7. Paracetamolul in exces
Cantitatea maxima de paracetamol care trebuie luata in 24 de ore este de 4 grame, echivalentul a opt tablete de 500 de miligrame. O concentratie mai mare va duce la probeme de functionare a ficatului, pentru ca sustanta se va acuma in organ.
Un studiu al Universitatii din Edinburgh pe 161 de pacienti a aratat ca doar doua sau trei pastile de paracetamol in plus, pe parcusul a 3-4 zile, pot provoca o supradoza de paracetamol.