Obezitatea este pe punctul de a deveni principala cauza a cancerului in lume, detronand fumatul
Mai multe studii converg la aceasta concluzie, iar cercetatorii britanici si americani spun ca s-a ajuns deja la o "masa critica" de dovezi ca persoanele supraponderale risca mai mult sa se imbolnaveasca de cancer.
De asemenea, kilogramele in plus atarna greu in lupta cu temuta maladie.
Dupa ce a fost operata de cancer la san, si a trecut prin sedinte dure de chimioterapie, Nikky Fischer s-a decis sa-si schimbe radical modul de viata. Acum face multa miscare si e atenta la ce mananca.
Oamenii de stiinta avertizeaza ca surplusul de kilograme nu doar ca favorizeaza aparitia cancerului, dar afecteaza si recuperarea pacientilor.
Nikki Fisher, pacient vindecat de cancer: "Viata mea inainte sa fiu diagnosticata cu cancer insemna doar grija pentru cei trei copii ai mei. Pe mine m-am neglijat, mai ales in privinta exercitiilor fizice si dietei, care nu era deloc sanatoasa".
In prezent, potrivit statisticilor, fumatul cauzeaza 1 din 4 cancere mortale in Marea Britanie, in timp ce obezitatea este responsabila pentru unul din 20 de decese. Insa peste 15 ani, prezic expertii, 73% dintre barbati si 63% dintre femeile care traiesc in Regatul Unit vor fi supraponderali.
Deocmadata, oamenii de stiinta n-au descifrat cu totul mecanismele prin care grasimea in exces favorizeaza aparitia tumorilor maligne. Dar legatura exista, cel putin in cazul cancerului de san la femei, si prostata la barbati.
Lain Frame, cercetator: "Avem in organism un fel de "mesageri chimici" numiti hormoni, care, in mod normal, echilibreaza functiile organismului, dar care, in anumite conditii, pot favoriza divizarea mai rapida a celulelor canceroase."
Mesajul oamenilor de stiinta este clar: programele pentru pierderea kilogramelor in plus si exercitiile fizice trebuie incluse in cadrul terapiilor de lupta impotriva cancerului.