Sfaturile specialistilor pentru gravide. Momentele in care trebuie sa mearga de urgenta la medic
Sunteti insarcinata? Atunci nu ignorati daca va simtiti brusc bine in primul trimestru de sarcina. Poate fie un simptom alarmant.
Iar daca in ultimul trimestru simtiti mancarimi la nivel pielii, mergeti de urgenta la ginecolog.
Sunteti insarcinata? Felicitari! Pe langa controlul lunar la medic, apelati la specialist in primul trimestru daca aveti varsaturi puternice sau daca identificati sangerari.
In a doua perioada, durerile de cap sau cele abdominale trebuie sa va trimita de urgenta la consultatie. Iar in ultima parte a sarcinii, tulburarile vizuale sunt cele mai periculoase.
La orice intarziere menstruala insotita de un test de sarcina pozitiv, nu intarziati vizita la medicul ginecolog. Sarcina se confirma ecografic. Doar aceasta investigatie va arata ca nu exista o sarcina extrauterina, care poate fi amenintatoare de viata.
Odata confirmata sarcina, aveti nevoie de o ecografie amanuntita a aparatului genital, de un test Papanicolau, dar si de o ecografie de san. Ca sa fiti sigura ca la acest nivel nu exista leziuni.
"Sunt boli grave accentuate de momentul sarcinii, deci e foarte important ca pacienta, femeia, sa stie ca nu are nicio boala la nivelul sanului sau al aparatului genital", a spus ginecologul Ioan Stoian.
In primul trimestru, sangerarile vaginale pot sa insoteasca fixarea embrionului in uter, situatie normala. Pe de alta parte, pot semnala sarcina extrauterina, avortul spontan sau oprirea in evolutie a sarcinii. De aceea, orice sangerare necesita vizita de urgenta la medic. Si nu doar acest simptom:
"Disparitia sau diminuarea semnelor neuro-vegetative de sarcina, disparitia greturilor ne duc cu gindul la o sarcina oprita in evolutie", spune ginecologul Corina Chisu.
In trimestrul al doilea, periculoasa este durerea de cap, care poate indica cresterea tensiunii arteriale a mamei. Daca arata valori mari, aveti nevoie urgent de tratament pentru ca atat viata dumneavoastra, cat si a fatului pot fi in pericoll.
In timpul celor 9 luni, imunitatea mamei scade, astfel incat sa accepte fatul. Situatia creste riscul infectiilor. Infectiile de la nivelul aparatului genital si infectiile urinare pot creste riscul de avort spontan. Asadar, aceste boli au nevoie de tratament rapid. Lipsa miscarilor fetale cateva ore sau cateva zile de asemenea semnifica o situatie care are nevoie de control medical.
"Inseamna suferinta fetala sau moarte fetala. De fiecare data cand li se pare ca nu a miscat in ziua respectiva sa vina de urgenta la doctor", a mai spus Chisu.
Trimestrul al treilea poate veni la pachet cu un simptom aparent banal. Daca simti mancarimi la nivelul pielii, trebuie sa va determinati bilirubina din sange. Peste anumite valori se declanseaza nasterea prematura. De asemenea, bilirubina crescuta in sange poate determina moartea fatului.
Semnifica un tip de icter, care e determinat de un dezechilibru al hormonilor estrogeni care consuma ficatul mamei. Aveti nevoie de asistenta medicala de urgenta.