Secretele Marii Negre, cunoscute doar de pescari si de biologi. Bacteriile care ar putea distruge tot ce traieste in apa
Sunt cel putin zece locuri pe litoral in care pescarii din tata-n fiu pun pe masa, la pranz ce au scos din plasele intinse in zori.
Bunicul lui Matei Datcu are 84 de ani. Si inca pescuieste. Tatal lui se ocupa de pescarie, in anii '80. Iar mama...l-a nascut in barca. Povesteste ca mama sa ii dadea ‘lapte cu peste’.
Matei, seful pescarilor si inca sase oameni ies in fiecare dimineata, pe la 4 si jumatate, pe mare. De la ''Brigada de la Agigea' aflam ca toamna e sezonul pestelui... rar de Marea Neagra. Lufar, barbun, scorpie de mare, pisica de mare, zargan ori stavrid din salbaticie. Captura se vinde imediat, chiar pe plaja. Lupta cu valurile poate fi epuizanta. Iar acul pisicii de mare este periculos, insa gustul... aripioarelor intr-o ciorba pescareasca e de neegalat.
Distanta intre plasele intinse trebuie sa fie de macar doi kilometri. Pentru a le permite celor care ies pe mare sa isi faca treaba inteligent. Matei vorbeste despre ceea ce numim "pescuit rational". O actiune prin care ne asiguram ca speciile salbatice de peste, alegere premium in orice schema de nutritie, nu ajung pe cale de disparitie. Ne sprijina si anumite microorganisme, invizibile cu ochiul liber.
Dr. Mirela Moldoveanu, biolog, Academia Romana: “Acest fito-plancton, aceste microorganisme pe care eu le vizualizea pe lama, dumneavoastra si eu nu le vedem cu ochiul liber. Ne uitam la un lac poate vedem peste, dar totul e sustinut de fito-plancton”.
Mirela Moldoveanu este doctor in bio-diversitate acvatica. Aflam de la ea ca acest fito-plancton, datorita caruia exista toata fiintele, poate fi usor distrus. Principalii factori: temperaturile mari si fertilizatorii din agricultura. Cele doua elemente duc la aparitia unei alte specii de microorganisme, numite ciano-bacterii, care distrug tot din apa.
Specialistii spun insa ca avem noroc. Agricultura din Romania nu este atat de toxica pentru bio-diversitatea acvatica. Putem, asadar, sa ne mandrim ca punem pe masa alimente naturale, nealterate.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacterii, pesti, microorganisme, pescar, Agigea, biolog, diversitate,
Dată publicare:
25-09-2015 14:05