Sănătatea adolescenților care fumează este grav afectată


Ultimul update: Luni 05 August 2019 11:08
Data publicarii: Luni 05 August 2019 10:05
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Fumatul cronic - care este o boală, potrivit medicilor de toate specialităţile - determină valori mai mari ale proteinei C reactive în sânge.

Aceasta este produsă de ficat şi își semnalează prezența atunci când în organism există o inflamație acută. Efectele sunt dezastruoase la nivelul vaselor mici de sânge.

În funcţie de bagajul genetic, dependența de o substanţă se instalează uşor sau într-un timp mai lung. Indiferent de timp, adolescentul trage concluzia că poate controla ţigara. Şi fiecare copil ar trebui să ştie că, în mod normal, în creier apare această iluzie a controlului.

În prezent, ţigările au făcut legătura cu tehnolologia.

Bogdana Bursuc, psiholog: „Noile instrumente de fumat vin cu discursul că sunt mai puţin nocive, dar ce e important de ştiut din punct de vedere psihologic este că aceste device-uri nu fac altceva decât să menţină dependența psihologică şi să crească atractivitatea pentru consumul de nicotină.”

Din punct ce vedere psihologic, fumatul e periculos pentru că devine dependență. Iar dependența este o boală psihică întâlnită în manual.

Ne uităm şi biologic spre un organism în creştere – adolescentul.

Un fum de ţigară determină şi apoi menţine inflamaţia în toate celulele organismului.

Fenomentul detemină remodelarea aparatului respirator. Aceasta e o condiţie care se leagă de toate bolile grave de plămân. Iar în privinţa vaselor de sânge este condiţia care determină atero-scleroza la vârste mici.

Un adolescent care fumează nu are nevoie de interdicţii, ci de psiholog. E singurul ajutor pe termen lung.

Emoțiile ascunse în spatele țigărilor. Exercițiile care îți dezvață creierul de fumat
Emoțiile ascunse în spatele țigărilor. Exercițiile care îți dezvață creierul de fumat
gripa
Afecțiunile care cresc riscul de gripă. Cum putem evita îmbolnăvirea
Cum putem preveni leziunile care apar la nivelul timpanului
Puiul conține aceeași cantitate de grăsime ca mușchiul de porc. De ce trebuie să mâncam diversificat
Călătoria către cea mai nobilă dintre băuturi. De la must și tulburel, la vin parfumat și vinars
Povești culinare cu Irina Rimes. Ce mânca artista în copilăria petrecută în Moldova
Cum modifică fumatul corpul: „Pacientul nu conștientizează”
CSID dinti
Alimentele care deteriorează smalțul dinților. Cum ne protejăm