Robotii care ne pot face dinti noi, perfecti, in numai 10 minute. Proteza a devenit istorie
Medicul dentist nu mai este demult singur in cabinet. In stomatologia mondiala are drept asistenti... roboti. Care fabrica dinti, perfect adaptati anatomic, in doar 10 minute.
Ii vedem la lucru, iar apoi trecem in sala de operatie. Tehnologia le permite specialistilor sa faca ceea ce doar natura era capabila, pana acum cativa ani: implant in maxilar cu 32 de dinti nou-nouti.
Doctor Taner Chemal, specialist implantolog: “Medicina dentara nu inseamna doar albiri, plombe si partea de cosmetica. O banala carie care nu se trateaza la timp, boala paradontala care este intr-un stadiu incipent si nu e tratata intotdeauna se va complica. Vom ajunge la infectii care duc la pierderea dintilor. Intre 20 si 40 de ani gasim foarte multi adulti tineri cu dinti lipsa, iar intre 40 si 50 de ani ajung multi tineri cu toti dintii lipsa.”
Ratati sistematic controalele la stomatolog si in comportament introduceti si fumatul? Pericolul e si mai mare. Fumatul este o componenta importanta, produce vaso-constrictie deci priveaza tesuturie de aportul de singe.
Greseli in lant, asadar, in privinta ingrijirii danturii. Ce e de facut, daca ajungeti, la un moment dat, intr-o astfel de situatie? Proteza este o inventie a secolului trecut. Permite pierderea unor bucati importante din oasele maxilare. Lipsa unui singur dinte inseamna ca maxilarul, cel in care a fost fixat, pierde din masa osoasa. Un implant, un surub din titan, spre exemplu, nu va avea o baza de prindere. Va fi, deci, nevoie de aditie osoasa.
Situatia este dramatica la cei care nu mai au niciun dinte. "Acum 10 ani nimeni nu isi imagina ca putem veni fara nici dinte si sa plecam la a doua zi cu impanturi dentare si cu dinti ficsi”, explica doctorul Taner Chemal. Pe structurile inserate in sala intervin. robotii. La ora actuala, acestia fabrica un dinte in zece minute, dupa structura anatomica a pacientului. Este exclusa astfel eroarea umana.
Sursa: Pro TV
Etichete: roboti, dinti, fumat, stomatologie, paradontoza, proteza, implant,
Dată publicare:
13-05-2016 17:10