Dintii corect aliniati va scutesc de carii si parodontoza. Cele trei conditii esentiale care mentin dantura sanatoasa

Ultima actualizare: 24-04-2016 06:58

Cum scade frecventa cariilor si a bolilor parodontale din copilarie? Nu doar prin igiena! Dintii trebuie sa fie perfect aliniati. In caz contrar, reprezinta un punct de plecare pentru afectiunile de mai tarziu.
 

Trei conditii esentiale va mentin dintii naturali in stare buna de sanatate, pentru toata viata. Ii igienizati zilnic, nu fumati si mergeti la control la fiecare 6 luni.

Ionut Leahu Medic, dentist: "Ce cautam? Cautam modificari ale mucoasei orale , cautam sa vedem daca sunt leziuni pe o singura parte si atunci ne pot duce cu gindul la leziuni precanceroase".

Tot medicul poate evalua alinierea dintilor. Dintii drepti nu retin placa bacteriana si tartrul. Astfel, nu apar cariile inter-dentare, cele mai frecvente. Si poate fi prevenita boala parodontala, care presupune pierderea elementelor dentare.

Dintii trebuie sa fie aliniati corespunzator din prima parte a vietii. Timpul nu este pierdut nici daca ati ajuns deja la varsta adulta.

Madalina Trofin, medic dentist ortodont: "Dintii se deplaseaza in aceeasi masura si in acelasi mod atat la copil cat si la adult. Tehnica, mecanica sunt la fel la orice varsta."

Durata tratamentului variaza in functie de anomalia dentara si nu de varsta pacientului. O inovatie in domeniu o reprezinta mini-implanturile ortodontice. Se introduc in os, pe o perioada determinata, iar dupa ce isi indeplinesc rolul, se indeparteaza.

Aparatele dentare transparente sunt de asemenea o solutie. Vorbim despre gutiere care se schimba acasa, din 2 in 2 saptamani. Se confectioneaza initial pe un plan digital, care copiaza perfect anatomia pacientului.

Marina Necsulescu, medic dentist ortodont: "Pacientul nu mananca cu aparatul, il poarta toata ziua, dar nu mananca si nici nu se igienizeaza cu acest aparat. Nu are restrictie la mancare."

Aparatul se poarta cam 22 de ore pe zi. Dupa tratamentul activ, dintii vor mentine pozitia obtinuta, daca purtati aparat doar noaptea. Genele vor dicta tot pozitia initiala, vicioasa, a dintilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO