Riscurile la care te expui daca intri incaltat in casa. Bolile transmise de cainii fara stapani

Ultimul update: Sambata 19 Martie 2016 06:57
Data publicarii: Miercuri 16 Martie 2016 09:40
Categorie: CSID

Multi parinti nu le iau copiilor un caine sau o pisica de teama bolilor transmisibile. Vaccinarea si tratarea animalelor, in prealabil, e o solutie sigura impotriva acestora.

Pe de alta parte, simplul fapt ca cei mici intra incaltati intr-o locuinta poate sa fie cauza a numai putin de 20 de afectiuni. Transmise de cainii fara stapan, de data aceasta.

Dr. Mihai Petcu, medic veterinar: “Un caine nevaccinat si neingrijit poate transmite 42 de boli, din care 22 sunt parazitare. Si o sa ma intrebati cum? Foarte simplu - defeca pe asfalt si raman doar chestii in doua zile.”

Chistii parazitilor raman pe asfalt fara sa fie distrusi de razele soarelui. Si se plimba.

Dr. Mihai Petcu, medic veterinar: “Copiii cand intra nu se descalta la usa, se duc sa faca pipi ca au nevoie pe covorul pe care peste jumate de ora s-au descaltat, da, si se joaca cu jucariile.”

Romanii mananca prea multa sare si beau prea putin apa. Cele patru elemente de care depinde imbatranirea lenta sau rapida

Iar manutele pe care le-au pus pe covor si jucarii le duc la gura. Cei mai multi din parazitii animalelor au transmitere fecal-orala. De aceea, descaltati-va la usa, spalati-va pe maini si apoi continuati activitatile in mediul casnic. De aceleasi reguli primare au nevoie si cei mici.

Daca mangaiati un caine, indiferent ca are stapan sau ca este comunitar, spalati-va pe maini imediat dupa. Pe de alta parte, majoritatea vaccinarilor pentru caini se fac pentru boli care le sunt fatale. Pentru cele transmisibile la om exista un singur vaccin - cel pentru leptospira.

Dr Catalin Apostolescu, medic primar boli infectioase: “Leptospira e un germen care se poate trimte de la caine la om si poate da forme severe de leptospiroza enterohemoragica care e fatala.”

Din fecalele animalelor, cele mai frecvente sunt infectarile cu parazitii toxoplasma gondi. O alta boala este Tirofilarioza, adica viermi luati de la caine. Care trebuie extrasi chirurgical, pentru ca nu exista medicamente eficiente.

Pe langa transmiterea fecal-orala, o alta cale de contaminare este prin intemediul capuselor care paraziteaza animalele.

Dr Catalin Apostolescu, medic primar boli infectioase: “Desi se face mare tam tam pe borelioza, mai frecventa decat borelioza est febra butonoasa, care se transmite prin capusele cainilor, in special in Bucuresti, Constanta si in sudul tarii.”

Aceasta inseamna febra mare si tensiune arteriala scazuta. Evolutia bolii e determinata de cat de rapid se incepe tratamentul antibiotic.

Caderea parului, o problema banala care poate ascunde boli grave. Tratamentele recomandate de specialisti

Caderea parului, o problema banala care poate ascunde boli grave. Tratamentele recomandate de specialisti

CSID

Boala parodontală, evoluție rapidă la tineri. Semnele la care trebuie să fim atenți

Riscurile la care se expun cei care nu-şi verifică glicemia

Cum să recunoaștem semnele de pericol într-un salon de manichiură sau la stomatolog

De ce este bine să mâncăm afine în fiecare zi. Care sunt beneficiile

Metodele prin care cartofii și crenvurștii, două alimente nocive, pot fi integrate sănătos

Psihologii le recomandă adolescenților care nu se înțeleg cu părinții să se pună în pielea lor

iaurt

Prima oră a dimineţii, momentul în care aveţi nevoie de energie care să fie eliberată lent