Regulile mancatului sanatos, descoperite acum sute de ani in Asia. De ce mancarea din farfurii intinse ingrasa
Se numeste gastro-fizica si este un cumul al observatiilor ce tin de fiziologia hranei. Spre exemplu, daca luati masa cu altcineva, mancati cu 35% mai mult. Daca in jur mai aveti trei persoane consumati cu 75% mai multa mancare.
Facem, in cele ce urmeaza, filosofia portiei de hrana. Suna ciudat, insa e nevoie de gandire dincolo de reflexe si de gesturile mecanice, precum dusul unei furculite la gura, mestecatul si asa mai departe. Lipsa unei astfel de abordari va bulversa creierul. Iar semnalele transmise de acesta catre organism se pot converti in dezastru. Cu alte cuvinte, sa ne hranim. cu cap!
O numim savant in prezent gastro-fizica. Adica stiinta de a minca, intens studiata in vestT. Asiaticii au inventat-o acum citeva secole, odata cu betisoarele. Si cu incapatinarea de a folosi... toate papilele gustative.
Gastro-fizica face, in primul rind, teoria papilelor gustative. Micile ridicaturi de le suprafata limbii contin, fiecare, cite sase papile. Sunt continuate cu receptori pe cerul gurii, pana la gat si stomac. Traiesc doar 14 zile si, daca le activati pe toate cu o combinatie de acru, dulce, sarat, picant veti minca mai putin. Gastro-fizica ne spune ca portia e culturala. Va antrenati pentru o doza odata cu primii ani din viata.
Dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgia obezitatii: “Ne putem antrena sa alergam foarte repede, sa citim foarte repede si asa e un antrenament in a manca foarte repede pe care il faci constient sau inconstient. Am auzit de lucruri extraordinare, 40 de mici odata. Ne raportam cultural la portii, sunt fiecele pe care le-am invatat in familie, fie cele de la restaurant”.
Aceeasi portie de mancare umple - evident - mai mult o farfurie cu diametrul de 20 de centimetri decat daca ar fi pusa in una mai mare. De aceea, medicii recomanda aceasta abordare. In devafoarea inventiei francezilor - trei bucati de mincare pe o mega-farfurie.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: “Daca vad o farfurie cu 2 frunze se salata si doua boabe de mazare, creierul meu retine informatia ca nu se satura. Dar cind vad un bol de salata cu o bucat de carne, chiar dac e saraca caloric, e un pas inainte in satietate”
Vorbiti la masa, inghititi mult aer. Stimulati sucurile digestive si veti minca mai mult. Acelasi efect dezastruos pentru silueta il are… graba.
Si iesitul la restauranta dauneaza siluetei. Studiile spun ca o masa in oras inseamna cu pana la 40% mai multa mancare decat aveti nevoie. Iar daca sunteti in vizita, mai ales de Sarbatori sau cu o ocazie speciala, veti minca. cu pana la 75% mai mult decit de obicei.
Sursa: Pro TV
Etichete: mancare, alimente, obezitate, alimentatie, nutritionisti, betisoare,
Dată publicare:
11-12-2015 14:43