Regulile mancatului sanatos, descoperite acum sute de ani in Asia. De ce mancarea din farfurii intinse ingrasa

×
Codul embed a fost copiat

Se numeste gastro-fizica si este un cumul al observatiilor ce tin de fiziologia hranei. Spre exemplu, daca luati masa cu altcineva, mancati cu 35% mai mult. Daca in jur mai aveti trei persoane consumati cu 75% mai multa mancare.

Facem, in cele ce urmeaza, filosofia portiei de hrana. Suna ciudat, insa e nevoie de gandire dincolo de reflexe si de gesturile mecanice, precum dusul unei furculite la gura, mestecatul si asa mai departe. Lipsa unei astfel de abordari va bulversa creierul. Iar semnalele transmise de acesta catre organism se pot converti in dezastru. Cu alte cuvinte, sa ne hranim. cu cap!

O numim savant in prezent gastro-fizica. Adica stiinta de a minca, intens studiata in vestT. Asiaticii au inventat-o acum citeva secole, odata cu betisoarele. Si cu incapatinarea de a folosi... toate papilele gustative.

Gastro-fizica face, in primul rind, teoria papilelor gustative. Micile ridicaturi de le suprafata limbii contin, fiecare, cite sase papile. Sunt continuate cu receptori pe cerul gurii, pana la gat si stomac. Traiesc doar 14 zile si, daca le activati pe toate cu o combinatie de acru, dulce, sarat, picant veti minca mai putin. Gastro-fizica ne spune ca portia e culturala. Va antrenati pentru o doza odata cu primii ani din viata.

Dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgia obezitatii: “Ne putem antrena sa alergam foarte repede, sa citim foarte repede si asa e un antrenament in a manca foarte repede pe care il faci constient sau inconstient. Am auzit de lucruri extraordinare, 40 de mici odata. Ne raportam cultural la portii, sunt fiecele pe care le-am invatat in familie, fie cele de la restaurant”.

Citește și
csid
Orice rontaiala intre mese ingrasa si provoaca oboseala. Sfaturile medicilor pentru o alimentatie benefica
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Aceeasi portie de mancare umple - evident - mai mult o farfurie cu diametrul de 20 de centimetri decat daca ar fi pusa in una mai mare. De aceea, medicii recomanda aceasta abordare. In devafoarea inventiei francezilor - trei bucati de mincare pe o mega-farfurie.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: “Daca vad o farfurie cu 2 frunze se salata si doua boabe de mazare, creierul meu retine informatia ca nu se satura. Dar cind vad un bol de salata cu o bucat de carne, chiar dac e saraca caloric, e un pas inainte in satietate”

Vorbiti la masa, inghititi mult aer. Stimulati sucurile digestive si veti minca mai mult. Acelasi efect dezastruos pentru silueta il are… graba.

Si iesitul la restauranta dauneaza siluetei. Studiile spun ca o masa in oras inseamna cu pana la 40% mai multa mancare decat aveti nevoie. Iar daca sunteti in vizita, mai ales de Sarbatori sau cu o ocazie speciala, veti minca. cu pana la 75% mai mult decit de obicei.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
De cate calorii au de fapt nevoie copiii. Alimentele care nu trebuie sa lipseasca in nicio zi
De cate calorii au de fapt nevoie copiii. Alimentele care nu trebuie sa lipseasca in nicio zi

Pana la 80 de kilocalorii per kilogram corp e necesarul unui copil pana la 10 ani. Se modifica apoi in adolescenta si, din nou, la varsta adulta. E recomandat ca toate aceste nevoi energetice mari sa fie obtinute din hrana de cea mai inalta calitate.

Orice rontaiala intre mese ingrasa si provoaca oboseala. Sfaturile medicilor pentru o alimentatie benefica
Orice rontaiala intre mese ingrasa si provoaca oboseala. Sfaturile medicilor pentru o alimentatie benefica

Orice dumicat de mancare luat fara senzatie de foame ingrasa. Orice rontaiala intre mese ingrasa. Mai rele decat kilogramele sunt insa cantitatile uriase de enzime pe care le secretati inutil.

Solutia unui restaurant, in lupta cu clientii care isi umplu farfuria pana la refuz. Cum ii taxeaza daca nu mananca tot
Solutia unui restaurant, in lupta cu clientii care isi umplu farfuria pana la refuz. Cum ii taxeaza daca nu mananca tot

"Inrolati" in lupta impotriva risipei de mancare, proprietarii unor restaurante daneze au recus la o masura inedita. Ca sa isi educe clientii sa nu isi mai umple farfuria cu mai mult decat pot consuma, ii... taxeaza!

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.