Regulile de preparare pentru peste. Cum trebuie sa procedati ca sa aveti pe masa un aliment perfect
Nu se prajeste si nu se prepara la temperaturi ridicate. Se consuma proaspat si nu congelat. In plus, nu se asociaza decat cu legume bogate in apa.
Atat de multe reguli... Se refera la peste si, intr-adevar, par exagerate. Daca, insa, le respectati, va hraniti cu un aliment perfect.
Sarmalute, tochitura, chiftelute sau piftie - toate pot fi facute din peste. Aveti nevoie doar de cateva trucuri de preparare ca sa pastrati calitatile nutritive ale unui aliment perfect.
Omega 3 si Omega 6 sunt doi acizi grasi esentiali indispensabili vietii. Valorosi sunt doar impreuna, in proportii corecte. Inclusi nu intr-o capsula, ci intr-un aliment integral. Cum ar fi pestele. Beneficiati de toate calitatile lui, daca il preparati timp de 2 minute in apa care fierbe sau in suc de rosii.
Dr. Serban Damian, nutritionist: "In felul acesta, caldura ajunge indirect la peste si nu ii degadeaza structura musculara".
Si prepararea la cuptor este corecta, dar la cel mult 100 de grade Celsius. Pestele isi degradeaza atat grasimile, cat si proteinele, la temperaturi mari. Spre exemplu, pregatit la peste 160 de grade Celsius, devine un reziduu alimentar, nu un aliment valoros. Nu il prajiti in ulei si nu il gatiti pane.
Conf. dr. Ion Daniel, sef sectie pediatrie: "Prajelea in sine este un proces care genereaza astfel de substante cancerigene. Prajitul este un proces nesanatos".
Dr. Serban Damian, nutritionist: "O parte din grasimi interactioneaza cu proteina din structura pestelui si devine un produs mult mai greu digerabil si in final de evitat intr-o alimentatie corecta".
Iata un truc ca sa ii amplificati gustul. Un peste mai slab se pune intr-o tigaie antiaderenta cu unul mai gras. Fara ulei. Astfel, il pregatiti doar in grasimea proprie. Iar rezultatul este asemanator prajirii. In al doilea rand, nu il combinati cu paine, mamaliga sau cartofi, ci doar cu salata. Este un mit ca un astfel de amestec nu ofera satietate. Indiferent de cantitatea de grasime, orice peste contine cantitati mari de proteina superioara.
Dr. Serban Damian, nutritionist: "In final, este un produs care are consitenta. Ajungi sa sa iti faci o masa suficient de consistenta dintr-o astfel de masa de peste cu legume".
De ce intotdeauna o salata langa un peste? In timpul metabolizarii, din legume se descarca celuloza.
Conf. dr. Ion Daniel, sef sectie pediatrie: "Desi nu este o substanta alimentara activa si nu se absoarbe in organim, ea produce un bol fecal mai voluminos, timpul de contact al resturilor alimentare al reziduurilor e redus si in felul acesta scade riscul de aparitie a neoplaziilor".
Cand alegeti un peste din galantar, uitati-va la ochii acestuia. Trebuie sa fie limpezi si nu acoperiti de membrane albe. De asemenea, nu trebuie sa fie invelit intr-un mucus, adica limfa. Este un alt element care indica lipsa prospetimii. Evitati pestii congelati. Acizii grasi nesaturati pe care ii contin se degradeaza in doua saptamini si devin toxici, chiar daca procesul in sine respecta toate normele.
Sursa: Pro TV
Etichete: peste, acizi grasi, omega 3, omega 6, preparare,
Dată publicare:
04-07-2014 09:07