Regula simpla care ne permite sa mancam junk-food fara efecte secundare. De ce e bine sa variem alimentele
Nu exista alegeri alimentare corecte si gresite. Problemele vin cand mincati prea mult sau consumati prea des un anumit aliment. Regula 80/20 ramane sfanta.
80% din ce ingerati zilnic ar trebuie sa vina la pachet cu nutrienti, adica sa fie de calitate. Apoi va puteti permite orice aliment care are in compozitie doar produsi sintetici. Se numeste legea dilutiei si ne spune ca, in acest raport, derapajele alimentare pot fi manageriate de propriul organism, fara efecte secundare.
In 80% din cazuri consumati produse de calitate. Restul.... prajituri, chipsuri, cartofi prajiti, bere. Doar in aceasta proportie pot fi trecute cu vederea de organism. Fiecare aliment ingerat are nevoie de o armata de enzime astfel incat sa fie folosit sub forma de nutrienti. Acesta enzime, odata ce … lupta cu alimentul pentru care au fost create, se consuma. Si au nevoie de timp sa fie inlocuite.
Dr. Amedeo Grigorean, medic primar nutritie oncologica: „Un aliment care ne place si ne face bine ar trebuie alternat. Nu e bine sa fie folosit decit la 4 zile distanta. Daca eu maninc azi ciocolata e ok, dar daca si miine si poimaine, se termina acele enzime”.
Din acest motiv, orice specialist va spune sa alternati alimentele si acestea sa fie extrem de diverse. In conditiile in care 80% dintre alimentele zilnice sunt naturale, va permiteti 20% derapaje alimentare. 4 clase de alimente intra la categoria derapaje. Prima e compusa din indulcitori artificiali , adica zahar, zaharina, aspartam, sorbitol, xilotol.
A doua categorie de derapaje alimentare are la baza gluten concentrat. Il gasim in faina alba, din care facem piine alba, produse de patiserie, cofetarie, dar si in paste. Tapeteaza mucoasa intestinala si scade absorbtia intestinala. Cu alte cuvinte, orice nutrient ati minca la o masa, alaturi de faina alba, nu va fi absorbit in singe, deci nu va fi folosit.
A treia categorie de produse-balast contin aditivi alimentari, potentiatori de gust, arome. Din a patra categorie fac parte grasimile procesate chimic si termic, care se transforma in asa numitele grasimi trans. Inunda fast-foodurile.
Dupa aceste informatii de chimie alimentara, cum sa faceti sa mentineti totusi procentul - 80% mincare de calitate? Gatind acasa. Tot ce cumparam din comert e mult mai bogat in grasimi, in zahar si preparatele pot fi pline de amelioratori de gust sau aditivi.
O portie incalzita la cuptor are nevoie de o salata de cruditati, corect condimentata cu o lingura de ulei presat la rece. Care va ajuta sa extrageti nutrientii din vegetale.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, mancare, alimente, dieta, paine, fast-food, indulcitori, enzime,
Dată publicare:
16-08-2016 11:12