Regimul indicat celor care sufera de hipertensiune arteriala. Ce risca daca nu se trateaza

Ultima actualizare: 28-09-2013 06:56

Hipertensiunea arteriala creste cu 80% riscul accidentelor vasculare. Odata diagnosticata, aveti nevoie de tratament toata viata. Nivelul crescut al tensiunii arteriale afecteaza 40% dintre romani.

Hipertensiunea arteriala netratata sau incorect tratata. Iata principalele cauze a accidentelor vasculare cerebrale care afecteaza tinerii.

Acestia ar trebui sa dea importanta unor manifestari minore, cum ar fi furnicaturile sau episoadele usoare de ameteala.

Tensiunea arteriala trebuie masurata o data pe an, in cadrul examenului medical obisnuit.

Aceasta chiar in lipsa oricaror simptome. Dar evaluati-va tensiunea regulat daca aveti rude care sufera de aceasta boala.

Furnicaturile, ameteala usoara si zgomotele in urechi trebuie sa va trimita obligatoriu la medic.

"Tii pacientul linistit, in cabinet, incerci sa-l calmezi si sa-i confetri un mediu de calm, ii masori din nou valoarea tensionala dupa un sfert de ora", explica medicul Cristina Ivascu.

Medicul de familie va poate recomanda un regim fara sare. De asemenea, trebuie sa consumati cu masura cafea si ceai negru.

Daca prin stilul de viata nu scade tensiunea, urmeaza faza in care veti lua medicatie.

"Daca valorile tensionale se mentin ridicate si daca exista un risc familiar, exista asa numita hipetensiune esentiala mostenita genetic. In condtiile acestea, e bine sa il trimit si la un medic specialist, tocmai sa nu apara complicatii in timp ale acestei boli",
precizeaza Cristina Ivascu.

Specialistii va recomanda sa va monitorizati noaptea tensiunea.

"Cu ajutorul acestor aparate care inregistreaza automat, din sfert in sfert de ora, pe timpul noptii, valorile tensionale, pot sa excluzi animate interferente care nu pot sa dea un rezultat corect. Cel mai important in evolututia unui hipertensiv este ceea ce se intampla noaptea", declara medicul Horia Balan.

Este motivul principal pentru care medicatia se recomanda seara si nu in alt moment al zilei. Odata inceput tratamentul, nu-l intrerupeti daca vedeti ca tensiunea se regleaza.

"Prin instituirea tratamentului, intentionam sa aducem valorile tensiunii la o limita acceptata, acesta fiind de 130 cu 90 si tramtamentul trebuie luat toate viata. Nu ne interesaza doar scaderea tensiunii dar si scaderea factorilor de risc", adauga medicul Aura Schepp.

Hipertensiunea are efect in primul rand asupra vaselor de sange si modifica structurile acestora.

Creste riscul de accident vascular cerebral si ischemic care poate fi fatal.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO