Psihologii ne avertizează să nu punem presiune pe copii! Cum îi ajutăm să fie fericiţi
Psihologii ne tot avertizează să nu punem presiune pe copii! Să nu ii suparam, să nu îi forţăm să meargă la toate competiţiile şcolare ori să îi bombardăm cu ore suplimentare.
Aici apar nuanţele, adică ţine de fiecare părinte să aplice teoria la realitatea pe care i-o oferă cel mic.
Noi privim obiectiv acest stres pe tema căruia suntem traşi de mânecă. Biochimic, mai precis. Pe scurt, hormonii de stres, unii produşi chiar de părinţi, vor dezvolta în creier centrii biochimici care percep această stare în defavoarea centrilor care percep oxitocina, un hormon care apare la apropierea copilului de mamă.
Specialistul în biochimie umană ne spune că propriul creier se antrenează astfel încât să ne simţim bine. Aceste informaţii fac parte din educaţia primară.
Am aflat ce provoacă stres permanet pentru un copil. Cum îl contrabalansam biochimic?. Endocanabinodele sunt substante sintetizate în creier când alergăm. Se numesc aşa pentru că se găsesc şi în plantă numită canabis.
Acidul GABA aminobutilic. Provoacă senzaţia de linişte. Îl secretă o lectură plăcuta, nu pentru că trebuie, nu în faţa computerului, pentru cel puţin 60 de minute. Oxitocina este o substanţă de care are nevoie orice creier în formare.
Biochimic, un câine este o "sursă" de oxitocina. Interacţiunea patrupedului cu un adult sau un copil le va furniza bipedelor cantităţi uriaşe de hormon. Psihologul Rodica Mateian se foloseşte de aceste date chimice în cadrul terapiei asistate de animale.
Pentru că mediul în care ne creştem copiii nu este mereu prietenos, recapitulăm activitatile care îi ajută să se simte bine. Rol asumat de protector pentru fiecare părinte, pentru toată viaţa lor. Alergarea uşoară, poveştile citite dintr-o carte şi un animăluţ în apropiere.