Preparati mancarurile in ulei? Aveti grija sa folositi sortimente rezistente la temperaturi inalte
Fiti extrem de atenti atunci cand cumparati uleiuri pentru gatit. Multe sortimente se distrug prin prajire si dezvolta compusi periculosi.
Temperatura de fumigare a uleiului trebuie luata in calcul daca il puneti in supe sau fripturi.
Punctul de fumigatie este temperatura la care un ulei se descompune si produce fum. In acest moment, descarca produsi toxici si chiar cancerigeni. Uleiurile cele mai sigure pentru prajit sunt cele care se descompun la temperaturi mai mari de 180 - 200 de grade Celsius. Este temperatura la care se ajunge prin prajire sau prin preparare la cuptor. 230 de grade Celsius este punctul de descompunere al uleiului de palmier. Trebuie sa fim atenti ca acesta sa nu fie hidrogenat. Si uleiul de cocos e un ulei rezistent la prajit.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Uleiul de cocos se descompune tot la peste 200 de grade Celsius. La peste 180 de grade Celsius se descompune uleiul rafinat de masline, care poate fi folosit la mancarea gatita. Si uleiul de floarea soarelui trebuie folosit tinand cont de recomandarile nutritionistilor.
Uleiul de floarea soarelui este sensibil la temperatura de peste 180 de grade, punctul lui de fumigatie fiind mult mai scazut.
Asadar acesta este ideal in salate sau in preparate la temperatura camerei. Un sfat pretios este sa nu folositi la prajire uleiuri presate la rece, indiferent de sursa. Acestea au o valoare biologica exceptionala. Insa acizii grasi cu lant lung pe care ii contin sunt extrem de sensibili la temperatura. Aceste uleiuri nu se incalzesc la peste 40 de grade Celsius.
Dintre uleiurile presate la rece cele mai sensibile la temperatura, dar si la lumina sunt cele din nuci, migdale si in. Uleiurile presate la rece se aleg in functie de compozitie.
Dintre uleiurile presate la rece, specialistii recomanda in sezonul rece sortimentele de jojoba si argan. Se pot consuma ca atare, dar se pot aplica cu succes si pe piele.
Grasimile bune trebuie sa se regaseasca in proportie de 25% in alimentatia zilnica. Este vorba de cele din uleiuri, seminte neprajite si peste gras.
De asemenea, cele mai bune produse de ingrijire a pielii sunt reprezentate tot de uleiuri.