Cat de periculosi sunt puii injectati cu apa. Guvernul din Bulgaria a luat deja primele masuri
Guvernul bulgar a limitat injectarea puilor cu apa, dupa ce unii dintre producatori exagerau cu aceasta procedura. Discutia naste controverse si in Romania, si asta pentru ca anul trecut am consumat 6 de tone de carne alba, adusa de la sud de Dunare.
Oricum, Federatia din industria alimentara cofirma ca nici noi nu suntem straini de controversata practica, insa autoritatile ne linistesc ca puii de pe piata sunt verificati.
Uniunea Europeana impune un procent maximum de apa de 4,5% in carnea de pui. Insa in Bulgaria cantitatea de apa si sare din carne ajungea sa depaseasca de cinci ori limita admisa. Tocmai de aceea autoritatile din tara vecina au declansat controale de amploare.
Unii producatori bulgari injectau puii cu apa in proportie de pana la 25%. Ce inseamna asta? Practic cei care cumparau un kilogram de pui, plateau de fapt 750 de grame de carne si 250 de ml de apa.
Dezaterea s-a mutat si in Romania. Procesatorul de carne din Oradea sustine ca practica exista si la noi. Drept urmare s-a vazut nevoit sa cumpere carnea din care face mezeluri din Ungaria.
"Si la noi lucrurile sunt foarte asemanatoare, dar noi nu le recunoastem. Toti puii nu pot fi atat de rotunzi si frumosi ca acele mere care au toate aceeasi dimensiune, decat daca sunt tratate altfel decat natural", spune Dragos Frumosu, Federatia din Industria Alimentara.
De cealalta parte, reprezentantii crescatorilor de pasari neaga orice acuzatie.
Din totalul de peste 86 de milioane de pui importati de Romania in primele 10 luni ale anului trecut, mai bine de 6 de tone proveneau din Bulgaria.