Partile pozitive si cele negative ale furiei si fricii. Recomandarea specialistilor pentru gestionarea corecta a emotiilor
Frica si furia sunt doua stari care trebuie identificate si gestionate de la cele mai mici varste. Ambele pot fi mai puternice in mintea dumneavoastra decat situatia reala care le provoaca.
Simtiti furie? Traiti, de fapt, asa-numita reactie de lupta. Este cat se poate de normala si va ajuta sa supravietuiti.
"Sa simt furie intr-un anumit moment este foarte util, pentru ca ma mobilizeaza si imi da energia de a lua masuri si de a face lucrurile care sunt importante. Deci furia este buna", spune Bogdana Bursuc, psiholog.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Psihologii avertizeaza totusi ca trebuie lasat un respiro intre emotie si comportament. Macar cu o secunda inainte de a actiona luati o pauza.
"O pauza! Ce inseamna? Ma duc in alta camera, respir. Ce e important este sa stau sa traiesc momentul asta de furie si sa imi dau un timp de liniste si apoi sa actionez", explica specialistul.
In felul acesta, toate mecanismele de lupta pe care le cunoasteti instinctiv trec de partea dumneavoastra.
Desi pare ciudat, furia si frica sunt parti ale aceleiasi monede.... din punct de vedere fiziologic. Daca prima este o reactie de lupta, a doua are de a face cu fuga. In schimb, ambele va ajuta sa va rezolvati problemele.
Problemele apar cand friga se leaga de anumite scenarii pe care le anticipati. Se transforma in anxietate si se rezolva diametral opus de furie.
"Si daca o sa ma imbolnavesc, si daca o sa ma refuze, si daca o sa ma certe, ce e foarte inportant cand avem tipul acesta de emotie este sa actionam, ca sa ne testam ipotezele. Linistirea o sa apara doar daca actionam, chiar daca ne este frica si vedem ce se intampla", spune Bursuc.
Scenariile negative la persoanele care dezvolta stari de anxietate nu au legatura cu realitatea in peste 95% din cazuri. In copilarie, cei mici invata anxietatea de la proprii parinti.
"Daca mama sau tata sau ambii si mai bine sunt persoane anxioase: Aoleu, trebuie sa fac ciorba, aoleu, trebuie sa fac aia si tot timpul mama va oferi acest model copiilor ei, eu voi considera ca asta e modelul e comportament", explica psihologul Ligia Moise.
Recomandarea specialistilor este sa pareti fara frica in fata celor mici. Acestia imita stari precum anxietatea, detectate la parinti. Pot scapa de ele, prin exercitiu, la varsta adulta.