Fracturile de femur au risc crescut la pesoanele sedentare. Cum va puteti proteja de o afectiune care poate deveni fatala
Faceti miscare zilnic - o recomanda orice medic specialist. Ortopezii spun ca doar asa puteti intari o zona slaba a femurului, cel mai lung os al organismului.
O fractura aparuta la o persoana sedentara se poate transforma in calvar.
Daniel Ionita, medic primar ortoped: "Asa e el, femurul, cand omul sta in picioare. In momentul cand omul cade de la o inaltime mica, el se poate rupe aici si e asa numita fractura de col femural. Sau se poate rupe mai jos si e aceasta fractura anterioara."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Femurul este cel mai lung os al organismului, situat de la sold pana la nivelul genunchiului. La varste tinere, se poate fractura in acccidente.
Daniel Ionita, medic primar ortoped: "Cu inaintarea in varsta, zona devine si mai slaba, iar persoanele trecute de 65 de ani, netratate corespunzaor, sufera acest tip de fractura, la noi in ortopedie e pe locul 3 ca frecventa. La radiografie, femurul in loc sa arate asa, arata asa."
Daca suferiti de osteoporoza, aceasta fractura apare si la o cazatura minora. Simtiti o durere intensa, care trebuie sa va trimita de urgenta la spital. Si nu doar pentru interventie chirurgicala. Este vital tratamentul medicamentos.
Daniel Ionita, medic primar ortoped: "Riscul cel mai mare imediat al unei astfel de fracturi este asa numita embolie, daca nu se intervine imediat cu tratament. Practic, bulele care se elibereaza in momentul ruperii coroborat cu socul ruperii pot duce la embolie rapid."
Embolia pulmonara presupune infundarea brutala a arterei pulmonare. Si este, de cele mai multe, ori fatala. De aceea, odata diagnosticata, trebuie tratata, chiar daca nu resimtiti dureri. Pe de alta parte, acesta boala, care presupune o fragilitate a oaselor, este prototipul perfect de afectiune ce poate fi prevenita.
Se incepe de la cele mai mici varste cu multa miscare.
Dragos Ivan, antrenor personal: "Cele mai eficiente exercitii sunt cele cu greutatea propriului corp si exercitii cu greutati libere. Se folosesc grupe mari musculare."
Miscarea exercita presiune pe muschi, iar acestia la randul lor pun presiune pe oase, fenomen benefic.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
14-02-2015 10:42