Cum se manifesta alergiile la alune, arahide, lactate sau gluten. Si o cantitate infima poate provoca probleme grave
Histamina este un inflamator puternic pe care il luati din hrana sau din medicamente. In interiorul organsimului, este distrusa de enzime.
Daca acestea nu sunt in cantitate suficienta, apar tulburari digetive, tuse asmatiforma sau manifestari pe piele.
In orice alergie se declanseaza un sir de reactii de pe urma carora rezulta histaminele, pro-inflmatori extrem de puternici. Apoi, apare criza alegica manifestata pe suprafata pielii ori prin reactii digestive sau tuse seaca, astmatiforma. Cele mai frecvente alergii alimentare se constata, statistic, la alune si arahide. De obicei, la cantitati infime:
Ioan Bradu Iamandescu, medic primar alergolog: "Va dau doar un exemplu: untul de arahide, care se foloseste la multe preparate si sunt bolnavi care fac o criza de urticarie fara sa stie ca acel aliment e contaminat cu urme de arahide."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Deseori, aceleasi manifestari apar si din cauza intolerantei la histamina. Sa intelegem procesul. Histamina este luata, in mod normal, si din alimente. In special din branzeturi fermentate, peste sau alune. In interiorul organismului, substanta este descompusa de catre o enzima.
Ingrid Balan, medic specialist pediatru: "In cazul in care aceaste enzima este deficitara, histamina se acumuleaza in exces in organism si apar reactii pseudoalergice, confundate de multe ori cu alergii si intolerante alimentare foarte frecvente la copii."
In copilarie, enzima poate fi distrusa pe fondul unui dezechilibru intestinal al celui mic.
Ingrid Balan, medic specialist pediatru: "Adica un dezechilbru al florei intestinale peste care se adminsitraza vaccinuri sau cure cu medicamente si antibiotice."
Din acest motiv, trebuie sa acordati mare atentie unor simptome precum diaree sau, din contra, constipatie la copil. Daca scaunul nu este normal, evitati o perioada imunizarile si orice fel de cura cu antibiotice.
De asemenea, copilul mic incepe tarziu, dupa 1 an, diversificarea cu alimentele considerate inalt alergene.
Ingrid Balan, medic specialist pediatru: "Cel mai periculoase sunt lactatele, glutenul, albusul de ou, nucile si arahidele."
La varsta adulta, deficitul enzimatic poate aparea in special la femei intre 30 si 55 de ani. Se constata ori dupa boli gastro-intestinale ori dupa consum haotic si cronic de medicamente. Daca observati manifestari pe piele, tuse seaca sau tulburari digestive dupa ce consumati lactate, peste, arahide mergeti la medic.
Principalul tratament consta in regim alimentar. La orice varsta, vi se va recomanda sa consumati hrana proaspata. Concentratia de histamina este scazuta. Substanta este stabila la caldura si nu poate fi distrusa prin congelare, fierbere, prajire sau coacere.
Sursa: Pro TV
Etichete: alergii, sanatate, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
15-02-2015 09:01