Pericolul refluxului gastroesofagian la copii. Cum se trateaza si cand este recomandata interventia chirurgicala

11-03-2015 11:33


Aveti un copil cu reflux gastroesofagian? Uneori, acesta afectiune mimeaza o criza de astm. In paralel, puteti constata la cel cel mic pneumonii repetate.

Dieta este vitala, dar in unele cazuri interventia chirurgicala devine singura indicatie logica.

In mod normal, sugarul are reflux gastro-esofagian. Va regurgita putin lapte dupa fiecare alaptare. Facem insa diferenta intre acest simptom si boala de reflux care se manifesta cu varsaturi si, ulterior, cu leziuni in interiorul aparatului digestiv.

Continutul gastric pleaca din stomac in sens invers si ajunge la nivelul esofagului, dar, posibil, si in plaman. Aici apar inflamatii. La nivelul intregului organism se manifesta prin anemie.

Prof. Dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie peridatrie: "Acesta boala trebuie tratata, tratamentul legat de pozitia copilului, de ingrosarea alimentelor, de un lapte antireflux care se foloseste".

Daca dieta nu rezolva problema, veti recurge la medicatie.

Prof. Dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie peridatrie: "Cand oprim tratamentul? Cand copilul are o dezvoltare buna, in momentul in nu mai varsa, creste bine in greutate, s-a corectat anemia."

In unele cazuri, boala de reflux poate mima astmul bronsic. Atentie mare daca copilul este si alergic. O boala de reflux peste un eventual astm agraveaza situatia. In acest caz, tratamentul se face simultan pentru cele doua afectiuni.

In ciuda tratementelor medicamentoase performante, boala de reflux poate sa nu se amelioreze

Dr. Andrei Bogdan, medic primar chirurg: "Dupa 6 luni de tratament corect aplicat se indica interventia chirurgicala, daca refluxul nu s-a ameliorat semnificativ si tinerii beneficiaza in mod expres de aceasta pentru a nu primi medicatie un timp lung."

Cei mai multi parintii se sperie de operatie. De 10 ani, in Romania se face laparoscopic si presupune doar 5 incizii minore pe abdomenul copilului.

Dr. Andrei Bogdan, medic primar chirurg: "In mare, se reface mecanismul antireflux ingustandu-se comunicarea dintre abdomen si torace si se pune o valve din stomac pentru a impiedica refluxul."

Argumentul cel mai ferm in privinta operatiei se refera la speranta mare de viata a copilului. Or orice fel de medicatie administrata pe perioade foarte lungi poate avea efecte secundare severe.