Pericolul din prajituri. Cat de nociv este HMF, un compus care se descarca prin incalzirea termica a oricarui dulce
Punem zahar brun sau normal? Ce ati zice de siropul de artar?! Punem miere si dam totul la cuptor? Cum e cu compusii toxici? Facem, si in aceasta dimineata, un strop de chimie alimentara.
HMF, despre care v-am mai tot vorbit, este un compus care se descarca prin incalzirea termica a oricarui dulce.
Si cand facem magiun, si cand topim zahar, si cand incalzim mierea. Dar... totul sta in cantitate. Spre exemplu, un zahar caramelizat are de citeva mii de ori mai mult HMF decat poate sa produca mierea incalzita.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mierea are un pH acid de 3,5. De aceea nu este atacata de bacterii. Odata introdusa in ceai cald sau cafea, gaseste insa un mediu neutru. PH-ul se modifica, iar HMF este descarcat, incet, incet...
Prin tratament termic, fructele, legumele, mierea ori cerealele - glucidele, descarca hidroximetilfurfurol. HMF. Am tot auzit despre substanta, insa numai cand apreciem calitatea mierii.
Ea insa apare dupa prepararea termica a oricarui dulce. Si cand facem gem, si cand uscam fructe, cand prajim cafea sau paine, ori cand caramelizam zahar. De ce doar mierea este monitorizata?
Sincron dr. ing Adrian Siceanu Specialist apicultura: "In alte produse nu se restrictioneaza HMF prin codex alimentarius, doar in miere, in primul rand. De ce? Pentru ca mierea se vrea sa fie un produs cat mai aproape de ceea ce a facut albina, ori acest parametru, HMF, este doar o masura, cat de mult a fost tratata termic mierea".
Cantitatea de HMF se determina in laborator. Creste odata ce mierea se invecheste. Sau daca este… falsificata. Pe de alta parte, iata ce se intampla daca facem comparatie cu alte produse. Comparatie...evitata de industria alimentara.
Dr. ing Adrian Siceanu, specialist apicultura: "Prunele uscate termin contin 2000 de milligram la kilogram, ceea ce este de 50 de ori mai mult decat ceea ce se admite intr-un kilogram de miere. Cafeaua pe care o consum zilnic contine intre 300 si 2900 de miligrame de HTF, de vreo 70 se ori mai mult decat cantitatea de maxima de HMF care se admite in miere prin codex alimentarium."
Cea mai mare cantitate se gaseste in zaharul caramelizat. Nicioada mierea incalzita nu va ajunge la acest nivel.
Realitatea este ca nu stim cum sa gestionam aceasta reactie, aparitia HMF, dar si posibilele interactiuni cu organismul uman. Iata inca un motiv pentru care medicii ne spun sa consumam preponderent legume si fructe crude, dar si miere in starea ei naturala.
In dieta vestica, in care intra dulciuri, chipsuri sau piine prajita exista un aport de 5 pana la 120 de miligrame de HMF zilnic. Este echivalentul cantitatii admise intr-un kilogram de miere. Veche de un an...