Pericolul din prajituri. Cat de nociv este HMF, un compus care se descarca prin incalzirea termica a oricarui dulce

×
Codul embed a fost copiat

Punem zahar brun sau normal? Ce ati zice de siropul de artar?! Punem miere si dam totul la cuptor? Cum e cu compusii toxici? Facem, si in aceasta dimineata, un strop de chimie alimentara.

HMF, despre care v-am mai tot vorbit, este un compus care se descarca prin incalzirea termica a oricarui dulce.

Si cand facem magiun, si cand topim zahar, si cand incalzim mierea. Dar... totul sta in cantitate. Spre exemplu, un zahar caramelizat are de citeva mii de ori mai mult HMF decat poate sa produca mierea incalzita.

Mierea are un pH acid de 3,5. De aceea nu este atacata de bacterii. Odata introdusa in ceai cald sau cafea, gaseste insa un mediu neutru. PH-ul se modifica, iar HMF este descarcat, incet, incet...

Prin tratament termic, fructele, legumele, mierea ori cerealele - glucidele, descarca hidroximetilfurfurol. HMF. Am tot auzit despre substanta, insa numai cand apreciem calitatea mierii.

Citește și
ingrasare
Kilogramele in plus se depun si in interiorul gatului, unde impiedica respiratia. Netratata, problema are consecinte grave
Cunoscutul influencer Andrei Versace, găsit mort în casă. Ce spune Poliția despre „Regele fițelor”

Ea insa apare dupa prepararea termica a oricarui dulce. Si cand facem gem, si cand uscam fructe, cand prajim cafea sau paine, ori cand caramelizam zahar. De ce doar mierea este monitorizata?

Sincron dr. ing Adrian Siceanu Specialist apicultura: "In alte produse nu se restrictioneaza HMF prin codex alimentarius, doar in miere, in primul rand. De ce? Pentru ca mierea se vrea sa fie un produs cat mai aproape de ceea ce a facut albina, ori acest parametru, HMF, este doar o masura, cat de mult a fost tratata termic mierea".

Cantitatea de HMF se determina in laborator. Creste odata ce mierea se invecheste. Sau daca este… falsificata. Pe de alta parte, iata ce se intampla daca facem comparatie cu alte produse. Comparatie...evitata de industria alimentara.

Dr. ing Adrian Siceanu, specialist apicultura: "Prunele uscate termin contin 2000 de milligram la kilogram, ceea ce este de 50 de ori mai mult decat ceea ce se admite intr-un kilogram de miere. Cafeaua pe care o consum zilnic contine intre 300 si 2900 de miligrame de HTF, de vreo 70 se ori mai mult decat cantitatea de maxima de HMF care se admite in miere prin codex alimentarium."

Cea mai mare cantitate se gaseste in zaharul caramelizat. Nicioada mierea incalzita nu va ajunge la acest nivel.

Realitatea este ca nu stim cum sa gestionam aceasta reactie, aparitia HMF, dar si posibilele interactiuni cu organismul uman. Iata inca un motiv pentru care medicii ne spun sa consumam preponderent legume si fructe crude, dar si miere in starea ei naturala.

In dieta vestica, in care intra dulciuri, chipsuri sau piine prajita exista un aport de 5 pana la 120 de miligrame de HMF zilnic. Este echivalentul cantitatii admise intr-un kilogram de miere. Veche de un an...

Articol recomandat de sport.ro
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Citește și...
Cand devin ciupercile toxice pentru organism. Combinatiile benefice in care le putem consuma
Cand devin ciupercile toxice pentru organism. Combinatiile benefice in care le putem consuma

Uleiurile volatile le dau gustul, iar chimia spune sa le gatiti intr-o baza grasa. Si nu in apa! Ne referim la ciuperci, mai ales ca suntem in plin post.

Kilogramele in plus se depun si in interiorul gatului, unde impiedica respiratia. Netratata, problema are consecinte grave
Kilogramele in plus se depun si in interiorul gatului, unde impiedica respiratia. Netratata, problema are consecinte grave

10 -20 de kilograme in plus nu se vad doar pe abdomen. Acestea se depun pe limba, pe faringe, in interiorul gatului si micsoreaza dimensiunea organelor prin care intra oxigen in plamani.

Carnea este recomandata intr-o alimentatie echilibrata. Cum trebuie preparata pentru a nu avea potential cancerigen
Carnea este recomandata intr-o alimentatie echilibrata. Cum trebuie preparata pentru a nu avea potential cancerigen

Ce este mai bun? Un gratar fad sau delicioasa carne prajita in tigaie? Nu va grabiti cu un raspuns! In ciuda miturilor, ambele sunt la fel de toxice! Argumentele vin la "Ce se intampla, doctore?"

Recomandări
IGPR: Şoferilor depistaţi pozitiv la Drugtest nu li se întocmeşte dosar penal până vine răspunsul de la Medicina Legală
IGPR: Şoferilor depistaţi pozitiv la Drugtest nu li se întocmeşte dosar penal până vine răspunsul de la Medicina Legală

Poliţia Română precizează că şoferilor testaţi pozitiv cu aparatul Drager5000 nu li se întocmeşte dosar penal, în intervalul de 72 de ore până la sosirea rezultatelor probelor biologice de la instituţiile de medicină legală.

 

Apar primele imagini cu presupusul criminal al dentistei din Brăila. Noi informații despre cum a fost ucisă
Apar primele imagini cu presupusul criminal al dentistei din Brăila. Noi informații despre cum a fost ucisă

Sunt deja 3 zile de când o doctoriță orginară din Republica Moldova a fost ucisă în cabinetul ei stomatologic din Brăila, iar polițiștii nu au reușit să dea de urma criminalului.

MAE, despre violențele din Leeds: Ambasada României la Londra şi Consulatul General din Manchester nu au fost notificate
MAE, despre violențele din Leeds: Ambasada României la Londra şi Consulatul General din Manchester nu au fost notificate

Poliţia Română precizează că şoferilor testaţi pozitiv cu aparatul Drager5000 nu li se întocmeşte dosar penal, în intervalul de 72 de ore până la sosirea rezultatelor probelor biologice de la instituţiile de medicină legală.