Sindromul de care sufera patru milioane de romani. Boala e greu de detectat, deoarece nu prezinta semne initial
Sindromul X-metabolic este o tulburare a organismului caracterizata prin colesterol crescut in sange, acid uric crescut, hipertensiune si predispozitie la diabet.
Sunt toate sansele ca un suferind sa nu remarce niciuna dintre modificari, pentru ca nu exista semne initial. Totusi, patru milioane de romani se regasesc in acest profil.
Cei care se ingrasa lent au cele mai mari riscuri sa acumuleze grasime agresiva. Acest tip de masa grasa produce modificari grave in vasele de sange. In al doilea rand, numarul celulelor din pancreas care secreta insulina e mai mic decat normalul unui om sanatos si in al treilea rand, lipidele din organism incep sa fie metabolizate haotic. Asadar, kilogramele puse lent sunt motiv de mers la medicul specialist si nu motiv de diete haotice.
O alta situatie care are nevoie de atentia unui specialist in diabet si boli de nutritie este cantitatea chiar mica de grasime, dar concentrata pe abdomen.
Este important sa stiti ca toate aceste modificari metabolice pot sa regreseze si nu sa se indrepte spre boala, daca pierdeti controlat kilogramele de masa grasa. Sa adaugati alte kilograme inseamna pasul spre asa numitul sindrom X-metabolic. Acesta inseamna hipertensiune, grasimi crescute in sange, nivelul acidului uric modificat si valori mari ale glicemiei.
Putina mancare este prima recomandare si mers pe jos. In aceasta putina mancare, cat mai putina grasime si in aceeasi masura, putin zahar. Atentie mare pentru ca zahar gasim si in paine si in mezeluri si in sosuri si chiar in muraturi.
In Romania exista patru milioane de oameni care se inscriu in profilul X-metabolic. Controlul bolii inseamna putina mancare si multa miscare, oricat de banal ar suna.
Sursa: Pro TV
Etichete: hipertensiune, diabet, zahăr, grasime, colesterol, sindrom, csid, acid uric,
Dată publicare:
23-05-2016 08:39