Nasul, unul dintre cele mai performante organe ale corpului. Simptomele neglijate pot duce la complicatii ireversibile
Imi curge nasul! Da, tot timpul pentru ca nasul este aerul conditionat al fiecaruia dintre noi. Ca la orice aparat, schimburile de temperatura produc apa.
Dar daca va curge nasul mai mult de cinci zile, vorbim despre reactii in lant care pot avea repercusiuni pe toata viata.
Imi curge nasul, iau un anti-inflamator. E unul dintre cel mai banale simptome, totusi ce poate indica o astfel de stare in afara de raceala si alergie?
Nasul este aparatul conditionat al fiecarei persoane. Face schimburi calorice – adica incalzeste sau raceste aerul, permanent. La fel ca orice aparat de aer conditionat, din aceste schimburi rezulta apa. Asadar e normal ca nasul sa aiba secretii, dar acestea se auto-limiteaza la 10 minute dupa schimbarea temperaturii. Chiar daca produce el insusi apa, spalati-l in interior. Recomandarea este obligatorie in cazul celor mici.
Dr. Ioana Voda, medic priamr ORL: "Cum te speli pe maini, spata-ti si nasul. Spalaturile nazale trebuie facute cand venim de la gradinita, sa limitam numarul bacililor pe care ii achizitionam acolo involuntar. Scapam de ele prin spalaturi nazale cu ser fizologic, apa bicarbonatata."
E utila si apa de mare hiper-tona, pentru ca diminueaza impactul cu virusurile. Nu abuzati insa de picaturi cu antibiotice sau de orice alt medicament sub forma de picaturi nazale.
Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie pediatrie: "Toate alergizeaza si produc un dezastru la nivel mucoaselor care sunt poarta de intrare."
Orice episod infectios cu secretii in nas trebuie sa treaca in cinci zile. Mama natura e cea care a stabilit intervalul. Dupa aceste cinci zile, daca nu trec nu treceti direct pe la farmacie.
Dr. Ioana Voda, medic priamr ORL: "Rinita cu cruste, sunt crustele pe care le gasim in nas ca niste castonase galbene-verzi, arata un portaj in genral de stafilcoci."
Situatia are nevoie de anti-biograma si apoi de tramament tintit dat de medic.
Pe de alta parte, daca secretiile permanente sunt de natura alergica, nu le ignorati pe motiv ca nu sunt deranjante.
Dr. Claudia Nechifor, medic primar alergolog: "Inflamatia, daca nu e controlata in partea superioara a tractului respirator, poate cobori in bronsii, deci in plamini. Atentie, o rinita alergica netratata se poat complica cu astm alergic."
Produsii de inflamatie si anticopii unui alergic circula prin sange, peste tot in organism. Din organul tinta, nasul, vor ajunge 100% in plamani. Asadar, un nas care curge mai mult de cinci zile are nevoie urgent de investigatii.
Sursa: Pro TV
Etichete: apa, alergie, raceala, nas, ORL, csid, rinita,
Dată publicare:
21-05-2016 08:04